domenica 15 agosto 2010

Alessandro, Cassandra, Aiace

 

Alessandro – Aleksandër

Questo nome è diventato famoso grazie a Paride che si chiamava anche Alessandro, figlio di Priamo (re di Troia) e di Ecuba. In seguito questo nome fu spesso attribuito ai principi di origine pelasgica, come Alessandro III di Macedonia, figlio di Filippo II e di Olimpiade, principessa epirota Una delle prime leggende legate a questo nome riguarda Paride/Alessandro, eroe troiano e pelasgo. Sua madre Ecuba, quando era incinta, sognò di partorire una torcia fiammeggiante che bruciò tutta la città di Troia. I genitori, comprendendo che questo sogno era profetico e presagiva la fine di Troia, diedero il bambino ai servi affinché lo uccidessero. Ma essi lo abbandonarono sulla montagna Ida. Il bambino fu allevato da un pastore di nome Agelaus. Paride, una volta cresciuto, scoprì di essere principe di Troia e figlio di Priamo; perciò tornò al palazzo reale accanto ai suoi veri genitori. La prima persona che lo riconobbe subito fu sua sorella Cassandra. È da sottolineare che il nome Paride gli fu dato dal pastore Agelaus. Invece è molto probabile che il nome Alessandro gli sia stato attribuito per via dell’urlo emesso da sua sorella Cassandra quando lo riconobbe: è nato come nel sogno (il sogno di Ecuba), che in lingua pelasgico-albanese suonerebbe cosi: Ka le si andërr.

Spiegazione: Ka (è), le (nato), si (come), andërr (sogno).

Anche la nascita di Alessandro Magno fu preceduta da un sogno che fece sua madre Olimpiade quando era incinta di lui.

Colui che difende gli uomini, è la spiegazione fonetica del nome in lingua greca.

Cassandra – Kasandra

Figlia di Priamo (re di Troia) e di Ecuba, ebbe in dono da Apollo il dono della preveggenza. Il suo nome si spiega perfettamente grazie alla lingua albanese: qes andërr (spiega il sogno), oppure qes andërra (spiega il sogno) in dialetto Ghego. Perciò l’etimologia è ovvia: colei che spiega i sogni.

Aiace – Ajaks

Questo è il nome di due eroi leggendari. Il primo, Aiace figlio di Telamone (re di Salamina), era considerato il guerriero più coraggioso dopo Achille nella guerra di Troia. Dopo la morte di Achille, Aiace e Ulisse si scontrarono. Il premio in palio erano le armi dello stesso Achille. Alla fine vinse Ulisse. Dopo questo fatto Aiace perse la testa; uscì di notte dalla sua tenda e uccise tutti i montoni che si trovavano lì intorno, credendo che fossero guerrieri.

Il secondo Aiace fu il figlio di Oileo, re della Locride, e comandante dei locresi durante la guerra di Troia; detto di Oileo o Oilìde, per distinguerlo da Aiace Telamonio, fu chiamato anche il piccolo, non solo in rapporto con Aiace il grande, ma soprattutto per via della sua corporatura più minuta. Anche lui si distinse nella guerra di Troia per il suo coraggio e anche per la sua crudeltà, ma soprattutto lui fu giudicato colpevole per via del sacrilegio nei confronti della dea Atena. Come abbiamo visto, sia Aiace il grande sia Aiace il piccolo simboleggiano la crudeltà e il sangue dei nemici versato. Il loro nome in lingua albanese rende l’idea della loro crudeltà: Gjaks oppure Gjakës significa appunto “assassino sanguinario”. E il nome Ajaks (Aiace) somiglia molto a questa parola.

Liberamente tratto dal libro, Albanie ou l'incroyable odyssée d'un peuple pré hellénique dell’autore Mathieu Aref

4 commenti:

 1. Unë jam një kritikues i mërzitshëm dhe unë e pëlqej shumë këtë mënyrë,ka thënë Noam Chomsky.
  Premisa etimologjike është e pasaktë.
  Sarkeofag’ ,që vjen deri tek ne prej greqishtes së vjetër dhe gjuhës latine,dy gjuhë të vdekura tashmë, sipas fjalorëve kryesorë etimologjike,vjen nga “Sarx” e greqishtes të vjetër ,e cila do të thotë “mish” dhe fjalës “phagein”,e cila do të thotë “ha.”Fjala e greqishtes së vjetër mendon “ha mishin”.
  Gjithashtu ,dimë që Noja ndërtoi një arkë për të shpëtuar kafshët nga përmbytja.
  Mirëpo , çfarë fjala “arkë” do të thotë saktësisht ?
  Gjithë fjalorët etimologjike na thonë që vjen nga Latinishtja ‘arca’ duke kuptuar kuti,kosh.
  Deri tani ,shumë mirë.
  Ajo është çfare fjalori thotë,por a janë të vërteta dhe të mundshme percaktimet e fjalorëve te sotëm etimologjike?
  ‘Sarkeofagu’ është mendimi i greishtes së vjetër “me ngrënë mishin”?
  Apo ,“sarkeofag” është mendimi i latinishtes ‘arke’?
  Disa gjuhëtarë nuk janë të sigurtë mbi etimologjinë e tyre.Disa te tjere nuk jane te sigurtë në vetë përdorimin e etimologjisë si mjet shkencor për të gjetur kuptimin e tyre të vërtëte.

  Mundesia e madhe shpjegimore mund te na vije vetem neprmjet gjuhes Shqipe,sepse jane vepra te shkruajtura nga kjo gjuhe.veshtersia qendron ne prishjen e qellimshme qe i jane bere gjuhes Shqipes se vjeter te shkruar.Eshte shume e qarte qe "Phagein" eshte nje bashkim i dy koncepteve te Shqipes "ha gjën",qe vertetohetohet tek forma e sotmme moderne "hangra,hëngra,hongra".Pra,baza eshte folja "ha".Ndersa "arka' eshte transformim fonetik i "arga".Dyshimi im eshte,duke pare qarte ngaterresen e "sarkofag" te greqishtes,te supozuar me te vjeter,me "arke" te latinishtes me te re,qe fjala Sarkofag eshte me e re.Kjo mund t tregoje ne nje fare menyre dhe kohen e vertete shkruajtjes se Greqishtes se vjeter,e cila ne shume raste duket shume me re,jo se Shqipja,por edhe se vete Latinishtja.
  Atmir Ilias.

  RispondiElimina
 2. Shembull tjeter qe gjuha shqipe eshte baza:
  Marrim 'sift' ne anglisht ne kuptimin e saj foljor;
  Etymology: Middle English, from Old English siftan; akin to Old English sife sieve
  Date: before 12th century.
  Marrim 'sit' ne shqip.Shqipja e ka si folje ,ne kuptimin qe ka anglishtja,dhe e ka edhe si emer ne percaktimin e mjetit qe ben te mundur veprimin e sitjes.
  Ku e mbeshtes une qe shqipja eshte baza?
  sepse Shqipja ka;
  sit,sitoj,shoshit,shkrif,shkriftoj,shkrij......
  Kjo te con patjeter tek termi 'sort' qe:
  Etymology: Middle English, from Anglo-French, fate, lot, characteristic, from Latin sort-, sors lot, share, category — more at series
  Kuptohet qe kur 'sit' ben njekohesisht dhe ndarje,klasifikim.Por edhe kur "shkrin" ben nje ndarje te caktuar.
  Shkojme me tutje dhe kemi edhe 'lot' edhe 'share'.
  lot-Etymology: Middle English, from Old English hlot; akin to Old High German hlōz
  Etymology: Middle English schare, from Old English scear; akin to Old High German scaro plowshare, Old English scieran to cut — more at shear
  Date: before 12th century.
  A vijne ato prej Latin???A vijne ato prej Gjerman ,ose old English?
  A vijne ato prej PIE?
  Asnjera prej tyre nuk qendron(dy here mohim, thone gjuhetaret angleze,perben nje pohim.Kjo nuk eshte plotesisht e vertete.Eshte theksim i mohimit,dhe ka kete kuptim ne shumicen e dialekteve te gjuhes pellazge dhe pjesa tjeter eshte edhe pohim,e ndodhur gjate krijimit te gjuheve te reja artificiale nepermjet gjuhes se shkruar).
  Baza e tyre eshte kodi pellazgo-Shqip,gjuha e kombit meme perpara se te shperndaheshin dhe te percaheshin gjuhesisht prej Politikes dhe Kishes.Gjuhet Europiane kane si zemer gjuhen pellazge(me sakte jane dialekte te saj) dhe kane nje shtese te mevonsheme te konsiderueshme sasiore,filluar prej shekullit te 12 pas krishtit, me ane te gjuhes se shkruar,bazuar gjithashtu ne kodet e gjuhes pellazge.
  Pellazget jane sekreti i pazbuluar qellimisht i kombit Europian.Mbi te qendron nje mal me genjeshtra,shpifje,dhe injorance shkencore te zyrtarizuara prej baroneve.
  Zbulimi i sekretit do te rëzonte shume dogma.
  Atmir Ilias.

  RispondiElimina
 3. Nile River delta, as seen from Earth orbit. The Nile is an example of a wave-dominated delta that has the classic Greek delta (Δ) shape after which River deltas were named.

  Lexoni me siper.Per nje Shqip-njohes eshte shume qesharake.Per mua eshte dicka me shume.Eshte nje idiotesi qe tregon gjithashtu edhe cfare niveli ka gjuhesia sot .
  "Nga forma e shkronjes (Δ),ka marre emrin dhe ashtuquajtura delta e lumit."
  Ajo vjen nga folja e gjuhes Shqipe "del"=uscire.
  Delta e greqishtes ka nje forme trekendeshi,te cilen gjithkush mund ta percaktoje gjithcka qe ja ka qejfi,mjafton ta mbivendosesh si simbol atje ku do.Ne thelb ajo nuk tregon asgje.
  Ndersa fola e gjuhes shqipe /del/ jep nje percaktim shume te sakte.Folja e gjuhes shqipe /del/, i jep jete Deltes se "greqishtes".E ben ate me sens.I jep llogjike mendimit gjuhesor.E kthen ate nje mendim njerezor dhe e heq nga grupi i shenjave te ngjashme me ato qe komunikojne sot majmunet.
  Gjithashtu /del/ e Shqipes jep edhe kuptim e simbolit(Δ) dhe na ndihmon neve te mesojme misterin e te pakuptueshmeve simbole(sic shkruajne shume gjuhetare)te alfabetit 'grek'.
  Pervec misterit,na dhuron edhe indirekt autorin e vertete, gjuhen Shqipe.
  Nuk eshte faji i gjuhes Shqipe qe ajo flitet sot nga nje popull i vogel dhe pa ndonje nje prapagando-reklame te madhe historike-fetare-shteterore.
  Atmir Ilias

  RispondiElimina
 4. ...dhe:
  The term "isometric" comes from the ALBANIAN for "equal measure" isojmatur,njisoj mat"la stessa misura"
  i soj,njisoj(geg),njesoj(tosk),nj♪ti,=lo stesso


  and this is not the only one, hundred and thousants of Ancient Greek language, empirically transmited to the modern one, could be explained only in Albanian. They are simple and meaningful in Albanian.

  Zëu.

  RispondiElimina