domenica 2 maggio 2010

Gli Iliri e gli Etruschi hanno una comune provenienza pelasgica

Grazie a qualche reperto archeologico, potremo constatare, in particolare, l’affinità e il parallelismo evolutivo degli Iliri e degli Etruschi, al fine di verificarne la comune provenienza pelasgica.

In Albania sono venute alla luce molte tombe monumentali a due piani che ricordano in modo sorprendente le coeve tombe etrusche dalle stesse caratteristiche. Per esempio a Gradishta, preso Lushnja nell’Albania centrale si trova questa magnifica tomba del IV secolo a.C.

La tomba monumentale di GradishtaLa tomba rinvenuta a Gradishta, Albania

Al suo interno sono stati rinvenuti degli splenditi gioielli:

i gioielli rinvenuti

Perfino il toponimo Gradishta esiste in Etruria, nei pressi di Tarquinia, con una minima variazione: Gravisca.

Poco a sud, presso Cerveteri, si può ammirare questa tomba monumentale che assomiglia molto a quella dell’Albania:

La tomba monumentale di Cerveteri, ItaliaLa tomba monumentale di Cerveteri, Italia

È noto che tanto gli Iliri quanto gli Etruschi erano molto abili nella lavorazione dei metalli. È interesante al riguardo di questa lapide ilirica eretta in onore dei forgiatori, scoperta a Korça, Albania meridionale.

lapide ilirica eretta in onore dei forgiatori

Confrontando il bassorilievo con questa moneta etrusca di Populonia si possono osservare gli identici strumenti di lavoro, nonché lo stesso copricapo:

 moneta etrusca di Populonia

Invero, fatti analoghi non si ripetono solo per coincidenza: all’origine esiste sempre una dinamica comune che sfocia in realtà incontestabili. Basta osservare, paragonare, ragionare, senza faziosità. La grande civiltà degli Etruschi è stata la base, e in gran parte la guida, la precettore, dei Romani nella creazione del loro impero.

I monumenti etruschi oggi sono in gran parte irriconoscibili, perché cambiando foggia sono diventati romani e poi molti di essi cristiani. Solo le tombe inviolate ci hanno tramandato l’autenticità di quella stupenda civiltà.

D’altra parte l’Iliria calpestata da innumerevoli invasori e in gran parte occupata da nuove popolazioni ha perduto la sua estensione territoriale ma ha conservato l’immagine della passata grandezza grazie alla eloquenza dei ricchi e delle monumentali vestigia, oltraggiate e parzialmente diroccate, ma ancora autentiche e riconoscibili. Se il tempo e più ancora le continue guerre hanno danneggiato buona parte di queste testimonianze, non essendovi stata una prevaricante sovrapposizione si culture accade che non lontano dal cuore di una città ilirica si possa vedere una chiesa paleocristiana o un castello medievale.

Si può constatare da questa immagine della città di Butrinto nell’Albania meridionale, come il teatro del IV secolo a.C., il peristilio e i bagni pubblici siano rimasti ilirici non avendo dovuto cambiare né nome né stile nel susseguirsi di nuove dominazioni.

Butrinto, AlbaniaButrinto, Albania

Anche al ninfeo di Apollonia, la città dove Ottaviano Augusto perfezionò i suoi studi, la fontana del IV secolo a.C. situata al termine dell’acquedotto, uno dei più bei monumenti del Mediterraneo, è rimasta inalterata:

Apollonia, AlbaniaApollonia, Albania

Non è certo il caso di esporre in questo breve saggio altre vestigia iliriche scoperte in Albania, analoghe a quelle etrusche, però è difficile non ricordare almeno un reperto di Durazzo (Durrës), la città dove studiò Cesare, e che Cicerone chiamò Mirabilis Urbs, presentando questi gioielli del III secolo a. C.

Nella loro raffinatezza, simboleggiano la sublimazione dell’arte e l’evanescenza del sogno.

gioielli del III secolo a. C.

Tratto dal libro L’etrusco lingua viva dell’autrice Nermin Vlora Falaschi

97 commenti:

 1. Egjyptianët e lashtë i shprehnin idetë e tyre me shkrim me anë të një numri të madh pikturash shënja që sot quhen Hiroglife.Ata filluan ti përdornin ato reth 7000 vjet më parë.Përdorimi i tyre vazhdoi deri në shekullin e parë pas krishtit,periudhë që i përket fundit të sundimit të perandorit me emrin e njohur si Ptolemis.Mbas kësaj,Egjypti u pushtua nga Roma.Në shekullin e tretë pas krishtit,një prej perandorëve të Romës urdhëroi mbylljen e gjithë objekteve kulti që vazhdonin ende përdorimin e kesaj gjuhe.Ky urdhër shënoi dhe fundin e përdorimit të kësaj gjuhe dhe zëvëndësimin e saj me gjuhën që sot quhet “gjuha greke e vjetër”.
  Sot,është e veshtirë të përcaktohet që sistemi i hiroglifeve ishte shpikur në Egjypt. Të dhënat arkeologjike dhe gjuhësore të mbledhura deri më sot tregojnë që ai ishte sjelle prej disa pushtuesve.Disa kërkues hipotezojnë që pushtuesit erdhën nga veri-lindja e Azisë dhe disa te tjerë nga Azia qëndrore.
  Pushtuesit u vendosën në luginën e Nilit,në vëndet midis qytetit Memphis (fisi mëm) nga veriu dhe qytetit Thive ( i thepisur,i thier (Tzam),e thive,e thyeve),që sot njihet si Thebes,në jug.
  Pushtuesit gradualisht stabilizuan civilizimin dhe fenë e tyre në shtepinë e tyre të re.
  Pak nga pak shkrimi u shpërnda nga veriu në jug,derisa hiroglifet filluan të përdoreshin për qëllime shtetërore prej brigjeve të Mesdheut deri n’skajin jugor të ishullit Meroë;i cili ja vlen të përmëndet për shkak të emrit Meroë si dhe për shkak të largësisë;më shumë se 3000 km larg prej Egjyptit.
  Shkrimi Egjyptian ndahet në tre lloje.
  Më i vjetri,në të cilin objektet-shënja janë të pikturuara me një përpikmeri të madhe;ku midis tyre jepen hiroglifet e gojës,derës,dorës,krahut,burrit,gruas,luanit të shtrirë,luanit në këmbë,patës,rosës,shqiponjës,lules,bimë që rritet,gjoks burri me dy krahë të ngritura lart,gjarpëri,zinxhiri,fëmijë me gisht në gojë,grua me barrë,grua që sapo ka lindur, dorë e mbledhur në marrjen e një objekti,,dorë e shtrirë duke dhënë bukë,koka,syri,hunda,këmbët…etj.
  Disa prej tyre janë të thjeshta dhe është e lehtë me ju përcaktue mendimi,por për një numër të madh të tyre nuk është aq e lehtë.
  Hiroglifet shkruheshin në gur,dru dhe materiale të tjera me një saktësi të mahnitshme.
  Fillimisht ato shkruheshin duke prerë gurin në formën e karakterit.Në kohët e hershme ndoshta për një ndërtues ishte më e lehtë ti priste karakteret në gur sesa ti skaliste ato në nje reliev.
  Hiroglifet shpreheshin gjithashtu duke përdorur ngjyrat.Duke folur në përgjithësi,objektet qiellore ngjyroseshin me blu si dhe objektet e tjera ngjyroseshin në ngjashmëri me ngjyrat e tyre natyrore.
  Lloji i dyte i shkrimit i përket periudhës të pas prodhimit të një materiali të ri,të quajtur papyrus.Dalëngadalë hiroglifet humbën karakterin e tyre pikturë duke u shëndruar në një sira shënjash të cilat përfunduan në formën e shkrimit të pjerrësuar të quajtur sot Hieratik.Ai filloi gjerësisht të përdorej në kopjimin e literatures fetare në të gjitha periudhat e mëvonshme.
  Atmir Ilias.

  RispondiElimina
 2. Le vostre fantomatiche analisi linguistiche, le vostre "verita'" storiche, il vostro studio etimologico sulla lingua nuoce gravemente all'albanese. Ora il teatro greco e' diventato "architettura illirica" ...Në ngë dini gjë rrini pa folur e mos shkruani kta të rreme!

  RispondiElimina
  Risposte
  1. po ty bre djalo nga je keshtu i menqur pse hiket prej asaj teritorit kure ishin te mire greket ty cfar arbreshi qenke ki vlau posht qe shkruan jan krejt te verteta ti qenke i pa pare se ty nuk e donke populin tand po greket e cpikur ata nuk kan asnji her si popul ata jan populi i inventuar nga gjermant mbarova tung.

   Elimina
  2. O shqipfolese turke nuk iken nga greket por nga otomanet magjypet

   Elimina
 3. Fratello Arbëresh, la storiografia convenzionale è piena di paradossi. Come è facile immaginare, non c’è più un illiro o un "greco antico" vivo per replicare alle eventuali inesatezze della favella convenzionale e alle teorie di questi studiosi contro-corrente. Perciò, fino a prova assoluta, lei, e nessun'altro, non ha il diritto di dire che diverso significa sbagliato. Në qoftë se je burrë, dil pa karagjozllek dhe mbroji ato që thua me punë e me shembuj. Ndryshe, "shkencëtar mijëravjeçar", mos u shpreh sa me la gojën.

  RispondiElimina
 4. The archeologist have not completed their work,and many sites have scarcely been touched.
  The science is not a Biblablablla.
  The most controversial use of archeological evidence in theater is vase paintings.But they are easy to misinterpret.
  Written evidence of ancient greek theatre is often treated as less riliable than archeological evidence because most written accounts are separated so far in time from the events they decribe..
  Atmir Ilias.

  RispondiElimina
 5. Jam Vllau arbëresh!
  Il pensiero che lei esprime (fratello shqiptarë?) e' lontano non soltanto dal senso comune ma anche da quello che viene definito "metodo scientifico" ...e purtroppo in questo blog di panzanate ne ho sentite belle e buone. Il teatro greco e' greco perche' riconducibile alla cultura greca ed e' testimoniato da 3000 anni di storia "documentata": migliaia di "greci antichi" ce lo hanno detto e nessun "antico illiro" invece ci ha scritto ...nemmeno un sms. Non divulgate panzane: come si fa , p.es., a dire che Thot (il nome del dio egizio della scrittura), dopo acrobazie linguistiche e fantasiose storielle, alla fine e' riconducibile all'albanese/pelasgico? Ma queste sono fanfaronate alla stessa stregua di quelle di Giacobboa a voyager! Vorrei dire semplicemente, per concludere, che e' ora di smetterla con quest'ansia ossessiva del pan-albanismo/illirismo/pelasgismo. L'albanese e' una bella lingua, interessante per noi che la parliamo e naturalmente interessante anche per i linguisti. ma smettetela di farne la chiave per comprendere lo scibile umano!
  Më dishplqen se ngë ndëlgonj mirë shqipin, po jam arbëresh ...e më arrën!

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Ma chi se ne fote cosa sei cosa dici e una merda se sei arberesh je sternip i Ilireve e dove e scrito che Omero e tutti filosofi di antichita sono greci qundo ancora oggi i greci sichimmano elines Europa li chiama greci doppo 1821 e primma in nessun libro scritto hanno scritto greccia neanche Homeri ma li chimava ai nomi delle tribu e nella guerra di troia parlavano la stessa lingua sia Achile sia Ettore pelazgo-Ilire la lingua che parlavno i tuoi noni se sei arbersh e penisola non si chiamava ballkan ma ILIRIA Europa lacambiato il nome ,anche KASTRIOTA heroe Albanese e Europeo mio e tuo diceva che siammo discendenti di Pirro. di Epiro

   Elimina
  2. quando omero cantava la storia classica.. i elleni non esistevano i elleni sono arrivati quartto secolo avanti cristo invece omero cantava ottavo secolo per le guerre di troia per ulisse achille,, noi albanesi sappiamo chi siamo,,prima poi la vera storia esce a galla non si vive con menzzionie,,

   Elimina
  3. anche tu vuoi affermare le tue minchiate! non è Omero che afferma che si chiamano greci ma i romani! loro si erano fatti chiamare elleni! dal territorio di Elas, dove sorgeva il monte Olimpo! i romani non capendo la loro lingua, affermavano che parlavano come i ranocchi, gracidavano! pertanto li chiamano graeci!

   Elimina
 6. Caro “vllau” ti chiamo cosi anche se a me non vieni niente.
  Io sono l’amministratore e l’ideatore di questo blog. Visto che pensi che in questo blog si scrivono panzanate come li chiami tu, io ti dico aria, stai alla larga da questo blog. Non sei costretto a frequentarlo. Visto che io sono l’amministratore considero questo blog come casa mia, e tu non ti devi permettere a offendermi. Ieri non ti ho risposto per educazione ma oggi dico basta. La prossima volta che scriverai un commento simile sarà cancellato. Non mi interessano le tue idee a riguardo ma ti dico che non sei gradito. Poi abbi almeno il buon senso di non essere anonimo. Io ci ho messo nome cognome e faccia in questo blog. A mai più risentirci.
  Elton

  RispondiElimina
 7. Il pensiero che io esprimo, fratello arbëresh, e' lontano non soltanto dal senso comune ma anche da quello che viene definito indottrinamento, che lei ha, con talento, scambiato per istruzione. Në emër të Zotit, vlla, të lutem që edhe ti të hapesh sytë. Një Zot e dinë, sa fallsifikime ka historia konvencionale!

  RispondiElimina
 8. Elton!
  Mos harxho kohe me atë lloj niveli,i cili kutpohet pak a shume prej nga vjen.
  Zoti psudoarberesh!
  Siç e shikon ,shqipja çelet n'nderim per nji njeri te caktuar me të njetë llaf qe vë për më të madhë e njerzëvë,Il dio qe ne gluhën tënë isht ZOT.
  Gluha skipe e vërtetë,tregon që DIO POTREBBE ESSERE OGNUNO DI NOI.

  RispondiElimina
 9. Diciamio che la LINGUA ALBANESE e' un patrimonio che non ti appartiene del tutto, caro Elton, ma appartiene non solo ai parlanti ma anche all'umanita' intera. Io da Arbresh rivendico con orgoglio il diritto di esprimere dissenso verso chi propone tesi bizzarre mascherandole per verita' riguardo alla mia lingua materna!Sulla cacciata del Blog: ti direi semplicemente che sei in rete e come tale il contenuto e' aperto a chiunque. Se non ti vanno bene le critiche e' un problema tuo. Riguardo al mio presunto indottrinamento vorrei semplicemente dire che sovente sono "DOTTRINE" le tesi postate sul blog e il piu' delle volte non sono corroborate da sufficienti prove scientifiche.
  Vllau Arbëresh

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Mah...ciccio io capisco che tu sei arberesh però della storia non è che c'hai capito granché!!! Prima degli albani cerano gli iliri...loro dove si collocano secondo te nella storia? Ma dimmi tu ti ritieni tanto patriota...sei mai venuto in Albania o sei mai stato in toscana a vedé le tombe etrusche? Facci un giro e poi mi dici
   Ela

   Elimina
 10. A "vllau"
  Puoi scrivere quello che desideri, e puoi avere le tue idee al riguardo senza offendere nessuno. Dire che in questo blog si scrivono solo panzanate a casa mia si chiama offendere. Io non ho mai considerato il blog come se fosse Vangelo. Poi se queste teorie sono delle panzanate come mai gli albanologi come Milan Šufflay è stato ucciso dai serbi e Aristidh Kola è stato ucciso dai greci? Loro sono morti perché scrivevano e difendevano le loro idee e non per delle panzanate come tu li chiami. Perché i serbi e i greci e soprattutto gli albanesi ed ora anche i “fratelli” arbëresh stracciano le vesti quando sentono parlare di queste teorie?
  I contenuti di questo blog sono aperti a tutti ma come ho già detto ribadisco TU NON SEI GRADITO.
  Elton

  RispondiElimina
 11. Noi arbëresh, per le vicende storiche che tu conosci, siamo fuori dalle beghe balcaniche e quindi non ci nutriamo di sentimenti nazionalistici che purtroppo tanto male hanno fatto a tutti i popoli della penisola. La nostra posizione equidistante ci permette inoltre di giudicare con maggior obbiettivita' cio' che da quelle parti e' annebbiato da storici rancori e risentimenti. Noi no ci stracciamo le vesti di fronte a dati obbiettivi e reali ma con altrettanta obbiettivita' respingiamo tutte quelle teorie che non hanno nemmeno la parvenza della scientificita'. E' bene indagare, ricercare e studiare: sull'albanese come lingua e sugli albanesi come popolo la ricerca e' doverosa. Ma tale ricerca non deve andare a detrimento della verita' scientifica e non deve essere onubilata da rigurgiti nazionalistici e da tesi complottistiche. Infine, vedo che la sindrome d'accerchiamento ti colpisce e quando qualcuno osa criticare il tuo verbo ed il verbo proferito non sai fare altro che "PURGARE" piuttosto che dibattere. La causa albanese da questo blog ne esce non solo danneggiata ma soprattutto ridicolizzata.
  Nani e për gjithmonë ...arbëresh!

  RispondiElimina
 12. L'archeologia non ha ancora completato il suo lavoro e molti luoghi non sono quasi stati toccati. L'uso più discutibile delle prove archeologiche nel teatro sono le pitture dei vasi,ma loro sono facili da travisare,oppure di interpretare male.
  La prova scritta del teatro è trattato spesso come non affidabile perché i scritti sono molto lontano dai tempi degli eventi che descrivono.
  I più vecchi manoscritti superstiti data intorno al decimo secolo dopo Cristo, circa 1500 anni dopo che loro sono stati eseguiti per la prima volta. La stampa non ha esistito durante questo periodo e le copie sono dovut’essere fatti a mano . I testi sono copie e le copie sono copie di copie di copie.Quindi,la possibilità di errori testuali striscianti ed intenzionali è stata grande.
  Cosi,questi scritti, insieme alle altre prove, sono oggetto di varie interpretazioni.
  Atmir ilias.

  RispondiElimina
 13. Caro arbëresh!
  Tu scrivi “noi arbërsh” ecc. in che qualità parli di tutti gli arbëresh? Quale comitato ti ha scelto di rappresentare tutti gli arbëresh d’Italia? Parli nel nome del popolo??? (delirio di onnipotenza ). Parli anche nel nome degli illustrissimi arbëresh come Niccolò Chetta, Angelo Masci, Giuseppe Crispi, Emanuele Bidera, Vincenzo Dorsa, Demetrio Camarda, Stanislao Marchianò, Girolamo de Rada? parli anche nel nome dell’illustrissimo filologo arbëresh Antonio Bellusci che chiama la nostra gloriosa lingua”la lingua degli dei” e che il martire Aristidh Kola (ucciso dai greci per aver scritto delle “panzate” che non davano fastidio a nessuno) prese come titolo di un suo libro? Parli anche nel nome del illustrissimo filologo Giuseppe Catapano che spese tutta la sua vita negli studi sulla lingua albanese? Tutti questi arbëresh (loro si che erano e sono orgogliosi della loro lingua) hanno scritto libri su quello che tu piccolo anonimo ( non so come chiamarti visto che non hai neanche gli attributi per mettere il tuo nome nei commenti) chiami panzane e fanfaronate. Ma probabilmente non sai neanche di chi sto parlando.
  La vostra (tua e solo tua) posizione vi (ti) permette di giudicare con obbiettività? Da quando scrivi in questo blog sputi solo sentenze, mai uno straccio di prova mai uno straccio di argomento solo offese gratuite al blog e al sottoscritto.
  Io sono colpito dalla sindrome d’accerchiamento?! Il mio verbo?! (delirio in crescendo). Se tu fossi stato un po’ più attento ti saresti accorto che sotto ogni post pubblicato in questo blog c’è nome del autore e titolo del libro da dove è preso il pezzo. Perciò non è affatto il mio verbo ma il verbo di illustrissimi professori, studiosi, ricercatori e filologi.
  La causa albanese da questo blog ne esce non solo danneggiata ma soprattutto ridicolizzata?!
  Primo, questo lo pensi tu e qui il tuo delirio di onnipotenza supera ogni limite. Secondo devo pensare che gli autori sopracitati e non solo hanno scritto e scrivono cose ridicole?? Ti ripeto la domanda fatta nel commento precedente: perché Milan Šufflay e Aristidh Kola non sono morti di vecchiaia ma uccisi? Se i loro libri e le loro verità erano ridicole a chi davano fastidio?
  È l’ultima volta che ti rispondo perché non voglio perdere il mio tempo con uno come te. Ti consiglio di fare lo stesso. Non perdere il tuo tempo con le panzane di questo blog. Se ti va puoi commentare i post ma se io troverò solo l’ombra di un offesa il tuo commento sarà cancellato.
  Krenar që jam shqiptar
  Elton

  RispondiElimina
 14. Gli illustri Arbëreshë che tu citavi hanno collaborato con le loro opere ad elevare a dignita' letteraria l'albanese e non certo a fare capriole linguistiche ed etimologiche come quelle che sovente leggo nel blog e nemmeno scrivere panzane del tipo "il Dio Thot parlava l'albanese" o altre cose del genere che leggo sovente . Poi, elton, e' vero che vengono riportati i nomi degli autori ma cio' non e' garanzia nemmeno di fedelta' all'autore stesso, poiche' i post in genere sono "liberamente tratti" . I sig.ri Milan Šufflay e Aristidh Kola non so bene chi siano ma le tue asserzioni sulla loro sorte mi sembrano generiche e dietrologiche.

  La verita' e' che la tesi a cui mira questo blog e' pretestuoso e fuorviante, ovvero che la lingua albanese sia la chiave interpretativa di tutti i misteri e casi irrisolti che la storia e la linguistica non ha risolto. Tesi affascinante ma come tale va suffragata da prove corroboranti e non da semplici e non chiari indizi sparsi qua e la. Altrimenti, si richia di incorrere nella sindrome di Voyager (trasmissione della RAI che si occupa appunto di misteri ed enigmi della storia e cerca di spiegarli tramite "indizi" senza arrivare ad una conclusione)
  Se vuoi il mio punto di vista critico in merito e' il seguente (e se ne hai voglia rispondi!): perche' l'albanese, lingua indoeuropea indubbiamente antica, ha lasciato rarissime tracce nella storia? Perche', nonostante la vicinanza dell'Illyricum con l'ellade prima e con la cultura latina poi, non abbia lasciato tracce documentabili della propria lingua? Perche', insomma, abbiamo dovuto attendere Gjion Buzuku e quindi l'arbëresh Lekë Matranga per avere le prime documentazioni scritte dell' Arbrisht/Shqip?
  Perche' gli albanesi, che a differenza di altri popoli antichi (penso ai popoli italici) pur evitando l'assimilazioni delle culture dominanti, non abbia lasciato prove documentali della propria lingua prima del XVI secolo?
  Se vuoi questo e' il vero ENIGMA della lingua albanese!
  Arbëreshi John ...arbërishti rron ...

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Gli albanesi antichi comunicavano con il mondo attraverso il latino!. Non preferivano lasciar tracce di loro ed erano isolati per questo ci sono poche trascrizioni!

   Elimina
 15. Arbëreshi John!
  Ti rispondo perché mi hai fatto delle domande dalle risposte facili.
  Primo, gli illustri arbëresh che io ho citato con le loro opere hanno dimostrato che la lingua albanese è la madre del greco antico e del latino. Nel 1777 Nicolò Chetta ‘Tesoro di notizie su dè Macedoni, nel 1807 Angelo Masci ‘Discorso sull’origine della nazione Albanese, nel 1831 Giuseppe Crispi ‘Memoria sulla lingua albanese, nel 1846 Emanuele Bidera Identità degli albanesi coi pelasgi, nel 1847 Vincenzo Dorsa Sugli Albanesi ricerche e pensieri, nel 1882 Stanislao Marchianò Studi filologici svolti con la lingua pelasgo-albanese, nel 1894 Girolamo de Rada Antichità della nazione Albanese ecc, sai cos’hanno scritto? Proprio quelle che tu chiami panzane. Cioè hanno spiegato la cosmogonia Greca, i nomi delle divinità e dei eroi greci con la lingua albanese. E ho nominato solo alcuni degli autori arbëresh lasciando fuori gli autori albanesi e stranieri che hanno scritto su questo argomento. Ti consiglio di leggere e di informarti prima di venire a scrivere delle panzane a tua volta.
  Secondo, “thot parlava albanese” è l’opera di un altro illustrissimo arbëresh Giuseppe Catapano di Frascineto. Informati ancora una volta prima di scrivere panzane.
  Terzo, sai bene ( o forse no) che quando si traduce da una lingua straniera è obbligo scrivere “liberamente tratto” perché non si può mai tradurre letteralmente ma i pezzi di adattano. Se tu vuoi insinuare che io falsifico i pezzi che pubblico al blog puoi andare a leggere la versione albanese del blog stesso. E se ancora dovresti avere dei dubbi puoi leggere direttamente i libri visto che io riporto FEDELMENTE i titoli. (e poi quello che soffre dalla sindrome di accerchiamento e di complottismo sarei io).
  Terzo, gli albanesi avevano i loro libri e la loro scrittura ancora molto prima di Buzuku. Altri indizi lascerebbero pensare che la lingua albanese possa essere stata scritta prima ancora del XV secolo. A fornire tali indizi sarebbe l’arcivescovo di Tivar, il francese Gurllaume Adae (1270-1341), il quale fu arcivescovo di Tivar dal 1324 fino al 1341 per questo ebbe la possibilità di conoscere molto bene gli albanesi. In una sua relazione dal titolo Directorium ad passagium faciendum ad terrom sanctam, inviata al re di Francia, Filippo VI di Valù, fra l’altro scrisse: “anche se gli albanesi hanno una lingua diversa dal latino, loro USANO NEI LORO LIBRI le lettere latine”. Perciò l’arcivescovo parla di libri in lingua albanese, fornendo così testimonianza del fatto che la lingua albanese sarebbe stata scritta prima del XV secolo.
  Un'altra testimonianza ci viene data da Marin Barleti nella sua opera De obsi dione scodrensi, pubblicata a Venezia nel 1504. Barleti, descrivendo la città di Scutari, menziona alcuni frammenti scritti nella vernacula lingua, cioè nella lingua del paese. Poi ancora un altro indizio più chiaro lo troviamo nel mosaico rinvenuto nella basilica paleocristiana a Mesaplik, Valona, in Albania dove troviamo una frase scritta in lingua albanese già nel VI d.C.
  Quarto, perché questi libri in albanese non si trovano? Questo glielo dobbiamo chiedere ai greci e ai turchi che bruciarono e maledirono pubblicamente i libri, la lingua albanese e chi parlava questa lingua.
  Quinto, sulla questione della uccisione dei martiri Milan Šufflay e Aristidh Kola fai da solo una ricerca in rete io non voglio perdere tempo.
  Come vedi John (se veramente ti chiami cosi) sei impreparato e scrivi delle panzane, non hai letto, non conosci la storia, sputi sentenze, e parli nel nome del popolo(ma non nel nome degli arbëresh sopracitati). Ora mettiti a studiare la storia della lingua e della nazione Albanese ( vai a leggere i libri che ti ho consigliato) cosi la prossima volta da bravo bambino i compiti di casa li farai bene.
  Io le mie idee li difenderò fino in fondo per quanto ridicole possano sembrare a te.
  Veramente l’ultima volta che ti rispondo.
  Elton

  RispondiElimina
 16. Ma fai delle asserzioni scontate: e' chiaro che l'albanese non e' emerso dal nulla e non e' una lingua artificiosa come l'esperanto. Ma che da pochi indizi peraltro mal documentati fai derivare una cospirazione da parte dei turchi e dei greci volta a eliminare ogni documento ed ogni traccia dell'albanese, beh, questo e' inaccettabile oltreche' spudoratamente falso. In albania non mancano certo posti inaccessibili dove eventualmente nascondere i preziosi documenti scritti in albanese. Gli autori che tu citavi (anche arbëresh) non sono mica la bocca della verita': si muovevano in un periodo storico in cui la filologia incominciava a fare i suoi primi passi per cui le loro pregievoli opere vanno contestualizzate e soprattutto superate alla luce dei piu' recenti studi. Non crederai mica al metodo di G. Crispi che misura l'antichita' di una lingua basandosi sulla brevita' delle parole che la contraddistingue? Se sei una persona ragionevole leggerai il testo di Crispi con dovuto senso critico se no, altrimenti, ti ritrovi con un albanese di origine semitica piuttosto che indoeuropea!
  Insomma, caro Elton (se cosi ti chiami), l'importanza non e' leggere ma come leggere e tu dimostri di non avere senso critico ma sei avvolto da un sentimento ideologico che ti porta a screditare qualsiasi punto di vista che non collima con il tuo, proprio come un fanciullino viziato.
  Insomma fatti una ragione: non vi e' un Omero ne' un Esiodo albanese che dimostri le tue tesi e teorie sulla lingua albanese. Fattene una ragione. Fai le tue ricerche e le tue letture, ma abbi, da studioso quale sei, l'onesta intellettuale di cercare la verita' e lascia le panzane a Giacobbo!
  Të falem e të lë me shëndet!
  Arbresh John

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Allora mio caro vëllau Arbëresh mi spieghi un po come mai il greco odierno non ha nulla a che fare con il greco antico? E non venire fuori con la teoria che si è evoluto perché la radice di una lingua rimane, faccio l'esempio Arbëresh-Shqip dopo circa 600 anni tante parole sono evolute ma la radice è la stessa. Per quanto riguarda l'alfabeto greco moderno chi ti dice che non abbiano fato copia e incolla dal alfabeto pellasg-illir? Prova a dare un occhiata al alfabeto di Dhaskal Thodri con 52 lettere. Ka vëllau it çam-arvanitas-shqiptarë

   Elimina
 17. John!
  Niko Stilos e' un autore che si si muove nel nostro periodo storico di tempo.
  Niko Stilos, studioso greco albanese, conosce e studia le seguenti lingue: greco moderno, greco antico, albanese moderno, albanese Tosk e Gheg, latino e italiano . Stilos vive dal 1970 in Germania ed ha decifrato molte iscrizioni di sarcofagi e di tombe pelasge ed etrusche, ha decifrato il Cippo di Perugia e secondo i suoi studi le parole della lingua etrusca sono uguali per l'80% alla lingua albanese del dialetto Gheg (dialetto del Nord Albania). Secondo i suoi studi gli etruschi parlavano la lingua albanese ristretta (si mangiavano le parole). Niko Stilos portò alla conclusione i suoi studi con la seguente affermazione: Gli alfabeti greco e latino in realtà sono alfabeti dei Pelasgi. La lingua dei Pelasgi è l'attuale albanese.
  And Please, don't use generalities. The generalities are always tricky.
  You do not agree the authors about this topic. Okay, well, you have the right to think in that way.
  Why the Authors do not have the right to think and write in their way?
  What are you telling us?
  That you are right and they are wrong?
  Ma va..

  RispondiElimina
 18. Elton, non conosco i lavori di N.Stilos e quando ne avro' occasione avro' il piacere di leggere. Il fatto che il sig. Stilos formuli una sua teoria non significa che quella teoria sia esatta. Come ben sai, da studioso, una teoria per reggersi assieme deve essere comprovata e ancora non mi risulta che il mondo accademico internazionale abbia "sciolto" il nodo della lingua etrusca, perche' a fronte di un Nikos Stilos, ci sono altri studiosi linguisti che portano avanti altre teorie. Ammesso poi che l'etrusco sia imparentato con l'albanese, ci vuole un bel volo pindarico per concludere che "Gli alfabeti greco e latino in realtà sono alfabeti dei Pelasgi. La lingua dei Pelasgi è l'attuale albanese". Perche' come sai, di questi Pelasgi non ne sa niente nessuno" (these are generalities and I add stupid fibs!) e gli unici a parlarne erano i greci che introdussero l'alfabeto in Italia per mezzo della colonizzazione dell'italia meridionale (e questa teoria e' suffragata da migliaia di dati!). A loro volta i greci ebbero l'alfabeto dai fenici. Questa e' storia.
  All authors have all the rights to think and to write whatever they wants, but all the people who reads their words have also the right to discuss and criticize them. Science is not a divine revelation. Science is reason and is logic: the great gifts of greek Philosophers!
  Ku ka vete? Palermë?

  RispondiElimina
 19. volevo fare una domanda a john,te alla quale famiglia di arberesh apartieni?perche e molto importante che tu conosca i tuoi discendenti.ciao gimi.

  RispondiElimina
 20. comunque sonno tanti quelli che non ci riconoscono come un popolo tra i piu antichi dell mondo per che hanno sempre avuto il sindrome contro gli albanesi ah cominciare dai serbi,greci,italiani ed ecc.per questo motivo anche gli alvanos dell sud dell albania sonno statti mandati via dalle loro terre (filati cameria)per il semplice motivo che non sonno le nostre terre. ed per lo stesso motivo che sonno morti anche tante persone che hanno sempre espresso gli loro studi in favore della cultura albanese, per cio caro jonh arbereshi dovresti capire il male che gli hanno fatto al albania i turchi i greci ed altri popoli che non sto nemeno a citarli.i tuoi discendenti sonno arrivati qua in torno all 1460 in aiuto al re di napoli e delle due sicilie, per questo dovresti sapere che lingua parlavano i tuoi e la sua provenienza.ciao john

  RispondiElimina
 21. Gimi,
  Conosco la storia dei miei antenati (non discendenti: discendenti=bijtë, niprat etj...) e conosco la mia lingua, la parlo e mi piace parlarla. La mia lingua e' chiaramente l'albanese del XV sec che differisce abbastanza dall'attulae albanese (shqip). E' comunque piu' vicina al dialetto Tosk che a quello Geg.
  La zona d'origine degli arbëreshë non e' identificata chiaramente ma si suppone che alcuni provenissero dalla grecia, altri dall'albania meridionale. Sta di fatto che nel nostro glossario e' presente una quantita' rilevante di termini neogreci e che uno dei canti tradizionali chiama "Morea" la patria perduta. Cio' sembra avvallare la tesi che gli arbëreshë non siano altro che un ramo (o lo stesso) della famiglia degli arvaniti di grecia (anche questi si definiscono arbëreshë).
  La mia albanesita' la vivo comunque con molta serenita', forse perche' noi arbëreshë siamo abituati ad un clima di notevole tolleranza nei luoghi in cui viviamo (italia meridionale e sicilia) o forse perche'non ci consideriamo etnicamente albanesi ma semplicemente una minoranza linguistica nel contesto italiano. In poche parole nutriamo grande affetto per gli Shqiptari e per l'Albania, ma siamo comunque figli della nostra Italia che ci ospita da 5 secoli. So che il contesto balcanico e' diverso e che li i nazionalismi (da parte di "tutti" i popoli) hanno gravemente nuociuto ai rapporti di buon vicinato tra greci, albanesi, turchi, bulgari ecc... Per tale motivo rifiuto quelle tesi che antepongono le istanze nazionalistiche alla ricerca della verita'. La scienza (in qualsiasi campo) e' frutto della ricerca di una vasta comunita' di scienziati sparsi in tutto il mondo. Illustri albanologi sono stati per esempio i tedeschi, cosi come illustri grecisti sono gli italiani.
  Per tornare al tema nostro, caro gimi, dell'albanese, noi arbëreshë nel nostro piccolo abbiamo dato tanto anche alla cultura albanese ma non pensiamo certo di avvalorare la nostra cultura screditando quella degli altri popoli. Non si puo', come piu' volte letto in questo blog, dire che il greco antico sia una costruzione artificiale, oppure che i greci non hanno fatto altro nella loro storia che nascondere e sopraffare gli albanesi: e' universalmente noto invece quanto i greci hanno dato all'umanita'! Bisogna far prevalere le proprie e leggittime tesi non con la mistificazione ed il discredito altrui ma con metodo scientifico ed onesta' intellettuale.
  ciao

  RispondiElimina
 22. un piccolo chiarimento.
  Non sono io quello che ho scritto su Niko Stylos anche se conosco il suo lavoro e sono pienamente d’accordo con chi ha scritto il commento. Non è mia abitudine di commentare da anonimo sul mio blog. Per quando riguarda alla domanda che mi è stata fatta in lingua arbëresh rispondo si, vivo e lavoro a Palermo.
  Elton

  RispondiElimina
 23. John: "Non si puo' dire che i greci non hanno fatto altro nella loro storia che nascondere e sopraffare gli albanesi: e' universalmente noto invece quanto i greci hanno dato all'umanita'! Bisogna far prevalere le proprie e leggittime tesi non con la mistificazione ed il discredito altrui ma con metodo scientifico ed onesta' intellettuale." "Science: the great gifts of greek Philosophers!" "Insomma fatti una ragione: non vi e' un Omero ne' un Esiodo albanese che dimostri le tue tesi e teorie sulla lingua albanese."

  1.Duhët të jesh një studiues si John që të kesh një siguri të tillë për historinë, që kanë zhgaravitur për njerëzit Monarkët e Evropës! Po ju citoj të përkthyer vetëm thënien e Drejtorit të Bibliotekës Mbretërore të Francës, Zhan Harduin (1646-1729), sipas të cilit: "praktikisht të gjitha veprat e antikitetit dhe tekstet e lashtësisë janë krijuar apo fallsifikuar pas shekullit të 12-të.”

  John: "Non si puo' dire che il greco antico sia una costruzione artificiale"

  2.Historia e gjuhëve është Historia e Djajve me shkolle. Më provo ti të kundërtën dhe në qoftë se je burrë, dil me emrin qe ke, dhe mbroji ato qe thua me punë e më shembuj, 100% punë e shkencë.

  "So che il contesto balcanico e' diverso e che li i nazionalismi (da parte di "tutti" i popoli) hanno gravemente nuociuto ai rapporti di buon vicinato tra greci, albanesi, turchi, bulgari ecc... Per tale motivo rifiuto quelle tesi che antepongono le istanze nazionalistiche alla ricerca della verita'. La scienza (in qualsiasi campo) e' frutto della ricerca di una vasta comunita' di scienziati sparsi in tutto il mondo."

  2a.Vetë analet e historisë na mësojnë se Venetiku dhe Vatikani kanë qenë shumë të interesuara për rënien e shtetit arbëror, duke ruajtur gjithnjë raporte të mira me Stambollin. Aleanca të tilla mes qarqeve fetare dhe hordhive barbare, që kanë synuar dobësimin dhe zhdukjen e racës shqiptare, i ndeshim dhe në aleancat e udhëheqësve shpirtërorë të Bizantit me shumë tribu, që u ftuan në periudha të ndryshme të mesjetës së hershme të vërshonin drejt trojeve ilire.

  2b.Më thuaj ti çfarë problemi është ndërgjegja nacionaliste e eksagjeruar e Shqiptarëve, kur ende Grekët, sot e kësaj dite, ngrejnë zërin në Delvinë! Ti që je femijë e një populli që jetontë atje (Morë, etj.) ku është bërë një urrejtje maksimale kundër shqiptarëve (lexo A.Kolën, të lutëm, masanej fol), s'duhët të mendosh qëtë për të dijeshmen siç ke mësuar gabimisht. Lexo shumë, mëso çfarë është vërtet asimilimi, madje gjaku që është derdhur kundër racës tonë, dhe përse egziston një urrejte e vjetër ndaj popullit shqiptar, sa që vëtëm Arnautëve ju ndalua shkrimi i gjuhës për më se 500 vjët e djallëzira të tjera pa fund.

  2c.Në Ballkan midis Sllavë, Grekë e Shqiptarë, pa tjetër, si pas teje, nacionalizmat kanë të njejten peshë, pavarësisht nga shumë faktore. Ok, diplomacia jote është e admirueshme, por mund të ma thoj shkenca jote kush ka bërë projektet më djallëzorë dhe përse?! Kuptohët, çfarë kupton ti, Shqiptarët e përgjumur për më se 500vjet, duhët të flejnë akoma. Qorrsokak.

  2d.Shqiptarët dhe Gjuha Shqipe kanë një rol kyq në Evrope, nuk mund të arsyetohesh vetëm me "punë kurioziteti".

  Punë të tilla, që ndriçojnë shqipën dhe erresojnë të gjitha gjuhet e tjera, të gjitha kulturat dhe botët e tjera, deri me sot s'kane guxuar t'i bejne ne shekuj as dhe shume "fort te ditur te races tone". Kush guxoi, e pagoi me jeten e tij dhe me harrese. Kush i beri bisht detyres se tij, ai qendron sot ne Panteonin e Kultures tone.

  Ne jemi në fillim të një mendësie të re. Për ta kuptuar këtë, duhet të hulumtojmë në fusha të tjera të gjuhësisë, dhe sidomos në atë të logjikës, për të kuptuar se si kanë funksionuar shumë gjera të paimagjinueshme, djallëzore.

  RispondiElimina
 24. jam shume dakord me ket shokun ose shoqen dhe me shkrimin e cituar me siper,dhe them dhe dicka tjeter shume shqipetare kan vedekur dhe shume do te vdesin por kurr nuk do te pushtojn zemrat nga dashurija per shqiperine dhe historine tone.te jesh nacionalist nuk do te thot te jesh injorant por te mbrosh te drejat e nji populli kur akoma dhe sot e gjith bota mundohet per ta perulur,akoma shume shresa qe i perkasin ketij vendi nuk jipen nga vatikani dhe te tjere e te tjere.faleminderit.gimi

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Veq nje klarifikim: kjo qe shpreh ti quhet me qen patriot e jo nacionalist, ideologji e cila jo vetem merr parasysh kultivimin e kultures qe i perket atdheut tend por edhe mendimin se atdheu yt esht me i epermi nder tjeret. E kjo e fundit e kem parasysh t gjith se qfar efekte ka pas ne te gjith historin e popujve t ballkanit, dhe jo vetem tyre

   Elimina
 25. Presion i tipit mesjetar vazhdon ne Italine e humbur te Europes akoma me menatalitet monarkike diktatorialo-fetare dhe mbreterore.Akoma sot italianet i bien gjoksit si pasradhes te Romakeve te famshem qe mbizoteruan boten per 2000 vjet,fjali kjo e lexuar ne sitet mbi historine e Italise.Idiote te mjere te genjeshtres se madhe.Harrojne Italianet qe vetem para 500 vjetesh ishim me nivel te njejte zhvillim dhe teknollogjie me shqiptaret.,.harrojne Italianet,qe edhe ata si kombet ardhese ne ballkan kane sulmuar dhe pushtuar kete vend disa here vetem ne dy shekujt e fundit.Tokat e Tzameve ne "greqi" kane te tyre prej koheve qe s'mbahen mend etyre,ndoshta pre kohes kur hena nuk ekzistonte.Shkoni vetene arshivat e Stambollit.Eshte e shkruar gjithcka.Tokat,emrat fashtarave,emrat e baoreve,pasurite e tyre qe prej momentit te pushtimit.Ishin te interesuar ti mbanin sepse mbi to paguheshin taksat.E habitshme ne to vetem greket nuk ekzistojne.Turqit kur erdhen nuk gjeten greke.Gjeten racene mete madhe qe u beri dhe rezistencen me te amdhe dhe Serbe dhe Bullgare ne kete ane te ballkanit.
  Kaq idiotesi vjen nga myku i juaj llogjik, teper i dukshme fetare.Kjo lloj llogjike idioti coi,para reth 500 vjetesh,ne turren e druve vete italianet qe menduan ndryshe dhe e thane ate ne publik.Po,te ishte ashtu si mendoni ju te mjere dhe te vetegenjyer nga libra pa vlere,qe Napoleoni e ka shprehur qarte "Historia eshte e genjeshtert",nuk do mesonim kurre qe toka eshte e rumbullaket.

  RispondiElimina
 26. Shikoni kishen e Firences dhe çelni syte mire se çfare kuptimi ka ne te kryqi EGJYPTIAN:O AT.
  Pse ky simbol ne klishen me te madhe te Italise?Mos valle italianet jane egjyptiano-arabe???
  Gjuha shqipe dhe shqiptaret nuk jane arabe dhe turqe vetem sepse u pushtua nga Turqia per 500 vjet.U pushtua por shpejt u pa se me ke ksihin te benin dhe hapni listat e kryeministrave,ministrave,shkrimtareve e poeteve,gjuhetareve te Turqise per tu njohur me origjine e tyre te pare.
  Pse Turqia coi pikerisht shqiptarin Mehmet Ali te ndertonte egjyptin.Sepse thjesht akoma ekzistone raca e vjeter shqiptare ne egjypt dhe ajo ishte ende elita e ketij territori.Ju nuk dini asgje,ju nuk keni lexuar librat kunder kultures greke,romake historike,gjuhesore dhe fetare.
  Ju nuk keni nivelin ma te vogel te gjykimit shkencor.
  Jeni ju nacionaliste,e keni ju problemin nder vetn tuaj.Jeni ju me gjak te shprishur.Une, nuk e kemi aspak ate problem.Shqiptaret e vertet kane perpara rrugen e gjate brenda demokracise se shumepritur nga ne,te vertetimit shkencor.
  Dukeni paster se kush jeni,perderisa thoni me injorancen me te madhe qe Tzamet nuk i kane pasur tokat e tyre ne filat.Tzameria ka qene dei ne Art dhe Preveze dhe kjo ka qene e shkruajt ne hartat e Romes dhe po nga shkruesit e lashte,ata te situarit,kuptohet ne shekullin e gjashte.
  Greket e sotem nuk kane lidhje me greket e lashtesise,nuk kane lidhje me epiriotet.
  Hellenet ishin malesore te shqiperise se veriut dhe kosoves qe mesyne ne nje kohe te caktuar ne Athine.Sot ata quhen arvanitas.
  Para asaj kohe,familja e madhe me prejardhje nga Karpatet(nje nga 7 familjet me te medha te Europes te para 17 mije vjeteve) kishte bere pushtimin 5000 vjet me pare te Egjyptit ku cuan dhe shkrimin e tyre VINKA,te ndertuar reth 8000 vjet me pare.Ata ishin te gjate,te forte,me eshtra te medha dhe kafke te madhe.Para kesaj Egjypti kishte njerez me eshter dhe kafk vegjel.Malesoret,edhe sot jane ashtu,nuk kane ndryshuar.
  Ka shume mundesi qe sklleverit qe i bene pasi i pushtuan,dhe ata qe sollene nga Afrika,dhe shartimi i tyre,mund te jene ata qe pretendojne sot se jane egjyptianet,grekerit dhe nje pjese e Italianve.
  Ndoshta sterniperit e tyre prandaj na urrejne kaq shume sot.Duhet te jete e vjeter kjo urrejtje.
  Habitem me ty Elton si i lejon keto nivele dhe hapataz te qellimshem te shkruajne ne kete blog.Shqiptari ka karakter tjeter.Eshte ky karakter qe na dallon nga kurvezimet e ndergjegjes.
  Ata nuk jane shkencetare,ata nuk jane botues.Ata nuk diskutojne asgje.ata jashte tems.Ata kerkojne te mbushin mendjen te tjereve qe;
  Nuk DUHET te mendosh ne ate...NUK DUHET TE SHKRUASH...NUK DUHET te nxjeresh pjese nga veprat e NUK DUHET TE PRANOSH QE TOKAT TONA KANE QENE TONAT....Kur eshte duke ndodhur gjithe kjo?
  Po visibile-eshte V Si bi le
  E kuptoni ke te kod;Vë sin bi.Po dite dialektin Tzam e kupton shume thjesht.
  Shporruni o idiote te semure.Ajo eshte kaq e qarte se cila eshte gjuha shqipe.
  Ne vitin 2010.
  Dora shqiptare.

  RispondiElimina
 27. Ore,nuk e kisha vene re.Ata megjithe mendojne se kultura greco-romake eshte e sheshte dhe gjithe planetet e tjere kulturore rotullohen reth saj.Nuk arrij me marr vesh i dicka.
  Dielli ku asht?
  Vazhdon te rotullohet edhe sot reth grk-rml.
  Dielli eshte ne Amerike.
  Kush e ndertoi Ameriken??

  Cfare pozicinoi kane kishat sot?
  Pse e kane kaq te parendesishem ne ditet tona?
  Pse Amerika shtypi me zjarr dhe hekur gjithe diktaturat mbreterore te Europes.
  Pse Europa sot eshte me te njetin sistem,ate demokratike amerikan,edhe pse pa deshirene e saj?
  Kush e komandon boten sot ne fakt?
  Kush e kundershton kete drejtim?

  Ku eshte ajo race qe drejtoi Europen per mese 2000 vjet?Ku shkoi?
  Ka shume engima ky komb Elton.Me shume se kombi dhe gjuha angleze.
  Thone se te dhenat gjenetike te Kosovareve ,shqiptareve te shqiperise dhe rumuneve jane sy dy pika uji me ato te anglezeve.E di pse?Sepse,thone qe garnizonet e Romes te derguara ne Angli ishin me origjine Iliro-Dake.E beson kush kete??
  Pse kryeqyteti i Nju Jorku eshte shteti ALBANY dhhe jo Athina,ose Roma?
  Mund te kete ndodhur;Elita e kesaj perandorie,pas renies se saj,shkoi njehere e pergjithmone per te jetuar ne angli???
  Ata ndoshta kane edhe sot karakterin shqiptar.

  RispondiElimina
 28. Keshille per gjuhetaret!
  Zeus,po me del perseri nga kuptimi baze i gjuhes shqipe.Nuk i mbushim dot mendjen botes shkencore me keto argumentime.
  Ladhen,ka lidhje me gruan por nuk ka lidhje me "dhen",token.Kodi "dhe" eshte per token,por te fshehte brenda ka nocionin "dh".Mundohu te kuptosh kodin 'dh" te gjuhes shqipe.Gjë gjitha fjalet me "dh" dhe bej pergjithesimin e tyre kuptues-kodik.
  "g","dh","b","gj","th","s""z" jane kode,dhe jane kodet me te rendesishme te gjuhes shqipe.
  Grua eshte sot,groa eshte arvanitase.Ladhen,helene, eshte prape grua,por me kod tjeter.Me kodin e "dh".Duhet te studjosh thelle dhe te marresh sensin negativ dhe pozitiv te formimit.Bej kthimin persembrapthi te fjaleve per te kapur kete sens praktikisht si p.sh "sa-as"...Sensi negativ dhe pozitiv eshte njera ane.Ndersa nga ana tjeter eshte sensi formues a)lidhes,ose bashkues dhe b)zgjidhes,ose prodhues.Analizo me imtesi cdo minielement te fjales dhe beje pergjithesime te saj per fjale te ndryshme.Filloje me konceptin ndertues gjeometrik dhe shikoje te gjithe formimet ne dinamizen,ne levizje dhe jo ne menyre statike.Cdo fjale shqipe permban kategorite gjuhesore ne forme kodike nje elementeshe.
  Mos nenvlefteso asnj fjali nga sa kam shkruar.Shqipja e ka me te lehte se sa te tjeret sepse i ka ndertimet nje dhe dy rrokeshe,ku kodet zbertehehen me lehtesi.Duhete vetem te thellohesh.

  Alfeko!
  Agron Dalipi nuk ka te drejte.Ai shikon vetem ate qe eshte e lehte kundershtueshme ne gjuhesi.Ai kap vetem nje kenveshtrim dhe ndoshta ,thone te tjeret ,mund te jete ashtu por nuk eshte e provueshme shkencerisht qe eshte ashtu.
  Agron Dallipaj:
  Çik < Që Ik
  Çupë < geg. Që Hupë
  Vajzë < Idea: "Që ka vajtur.."
  Per ty dhe Zeusin!
  Ato brenda kane kodike..Gjeni kodiket dhe mos u merrni me koncepte amatoresh.Nuk ishte e percaktuar para,ndoshta 20 mije vjetesh e me shume,qe cupa do te ikte ose do te martohej dhe do te humbete.
  Ata fjale jane shume te vjetra dhe sistemi shoqeror qe ka qne ne ate kohe nuk ka qene si i ky i sotmi.Mos bini vete me te dy kembet brenda ne gabimin qe gjuha shqipe eshte e re dhe filloi kur filloi te ndertohej familja monogame.Kur jane ndertuar ato fjale ishte liri e plote primitive.Cdo grua mund te shkonte me cdo burre dhe cdo vajze kur vinte ne moshen seksuale.Kodet lidhen me me thelbesoren karakteristike te objektit.Vetem gjejeni cila eshte karakteristika kryesore filozofike e objektit.Nese gjeni ate,keni gjetur gjithcka.
  Atmir Ilias.

  RispondiElimina
 29. Grazie per il supporto che mi date. Vi invito ad aggiungervi ai SOSTENITORI del blog seguendo le istruzioni.Grazie ancora per la vostra assiduità e per le vostre numerosissime visite.
  Faleminderit per mbeshtetjen qe i jepni ketij blogu. Ju ftoj te gjitheve te shkruheni tek SOSTENITORI. Faleminderit akoma per vizitatat e shumta.
  Elton

  RispondiElimina
 30. na cave karin ti qe flet anglishte ! fol shqip o italishte mire qe blogu eshte ne italishte !
  githsesi nje shqipetar i vertet ka te mbuluar syte nga shqiptaria e ti ...
  nje teori afashinante si ajo e nikos stilos eksiton cdo shqiptare e ben ate te mburet me vendin e ti ! ti arbreshe nuke mund ta kuptoshe jo per fajne tende pore te pakten ki respekt mbi nacionalismin e patriotizmin tone!
  Po ne shqiptaret mbrojme teorite e ktyre studjusve si ti munde te mbroshe ate te studjusve te tjer mos na thaje qe ato jane "panzanate" budalleqe ! por je ti budallaj qe nuke respekton ta theme edhe nje ere shqiptarine e shqiptarve ! me falni per shqipen jo shume korekte por e kame mesuar vete pa shkolle naqe jetoje preje shume kohe ne itali nuke kame beher shkolle shqipe !shendet klint !

  RispondiElimina
 31. Questo commento è stato eliminato da un amministratore del blog.

  RispondiElimina
 32. Prima di pensare erudisciti e studia te che scrivi che gli arberesh sono traditori...traditori di cosa e di chi?! Ma lo sai che tra i fondatori delle colonie albanesi nelle Due Sicilie ci sono guerrieri valorosi soggetti solo a Gjergj Skanderbeg, se non amici personali dell'Eroe di Kruja? Morto il Castriota nè il figlio Giovanni nè il nobile Alessandro Dugagjin poterono guidare ulteriormente la strenua resistenza contro gli invasori ottomani. E' stata una fortuna che le famiglie più importanti e benestanti siano emigrate nelle Due Sicilie, così si è potuta mantenere nei secoli sino ad oggi la cultura albanese delle origini, dato che gli albanesi rimasti nelle loro terre furono islamizzati quasi con la minaccia armata!
  La cosa più ridicola e infame che esista è un albanese mussulmano! Proprio la religione degli invasori turchi ottomani!
  Tutto sommato l'Albania sì è risollevata grazie ai quattro anni di unione con l'Italia, che in parte hanno riscattato quasi cinque secoli di giogo mussulmano turco. Peccato per quel dittatore chiamato Enver Hoxha che ha riportato la nazione ai livelli infimi di terra bruciata ottomana.
  Sii grato pure te ai tuoi e miei antenati che fuggirono dalla conversione all'Islam e dal vassallaggio allo straniero turco. Grazie alla diaspora per tutto ciò che è rimasto sino ad oggi, altrimenti oggi l'"albanesità" quale sarebbe, quella col fez in testa e la moschea? Tipo il Kosovo oggi? Quelli sono tutto tranne che albanesi "con la A maiuscola", bensì rinnegati e servi degli ottomani.

  Un discendente della diaspora albanese

  RispondiElimina
  Risposte
  1. La religione non fa una nazione questa teoria stessa religione stessa nazione lo hanno seguito i greci e serbi per assimilare i albanesi. Non è colpa mia se i miei nonni erano mussulmani ma non per questo io mi debba sentirmi meno albanese rispetto a te,ripeto la religione non fa una nazione io ti considero un fratello di stessa lingua e stesso sangue questo è molto importante anche se la tua religione è diversa dalla mia. Pashko Vasa ha detto; Mos shikoni kisha e xhamia se feja e shqiptarit është shqiptaria. Rifletti! !!!

   Elimina
 33. In qualità dell’amministratore del blog chiedo scusa io per il commento offensivo fatto da un anonimo sugli fratelli arbëresh. Il commento è stato cancellato e chiedo scusa che non l’ho eliminato prima ma mi è sfuggito. Tengo solo a precisare che il pensiero espresso dall’anonimo non è condivisibile da me. Spero che uno scempio simile non si ripeti in futuro.
  Elton

  RispondiElimina
 34. Elton secondo me quello li era un serbo che si finge Arbereshe. E tutto qui..

  volgiono mettere Zizzania tra Arbereshe e Albanesi.

  Vellau Elton continua con le tue ricerche preziosissime

  Ti ripeto holetto i commenti e devo dire che Si fingono molti serbi per italiani.

  Sei grande !!

  RispondiElimina
 35. Quello che ha comentato e che dice di essere arbereshe non ha niente di arbereshe .

  Vergogna . !!

  Elton I veri arbereshe sono quelli che hanno accolto il presidente Bamir Topi , sono coloro che hanno Scanderbeg nel cuore, sono quelli che hanno portato la statua di madre Teresa per il suo centennario..

  Sono quelli che cantano e sanno la lingua albanese .

  Questo serbo di merda o greco di merda (slavo e non vero greco) cerca solo di dividerci.
  Metti la moderazione dei commenti perche c'è gente che è pagata dalla Serbia per offendere la cultura albanese Ossia la cultura piu vecchia in Europa.

  Saluti

  RispondiElimina
 36. o elton je njesh nje djal nga shqiperia e jugut

  RispondiElimina
 37. Ogni persona si vede chi e' da quello che esprime ed anche led intenzioni che ha ! Cosi mettere la pelle di pecora non significa di eesere tale . Alla "vellau arberesh" li si deve dire che rappresenta in modo esplicito tutta la rabia , rancore , l'umilta' dei serbi ed i greci , conosciuti da noi oltre 5 secoli fa , insieme con quei turchi .

  Mettere l'eticheta al fronte alle teorie che "vellau arberesh.." sostiene , basta per cocnoscere da tutti i suoi intenzioni ! Il famoso "vellau arberesh" e' un greco , di sicuro , che nelle sue vene non il sangue rosso , ma veleno del serpente ! Lo dico anche alundendo dell' origine rettiliana di una parte della razza umana ! Ha...ha....ha...

  RispondiElimina
 38. Akoma se keni kuptuar qe shipra dhe shiptaret Jane nga me
  te vjetrit ne bote,
  kultura dhe gjuha jone eshte prefekte dhe me keto dhuntite
  tona qe zoti na I fali
  ecen para shume gjuh dhe kultura .dhe a e dini se perse
  ndodhi kjo se se cdo gje e krijuar shkatrrohet
  kur arrin majat e saja !!!!!
  Po ne duhet te jemi krenar qe jemi shiptare ,sepse per
  shume shekuj me rradhe
  si gjigante . Tani qe nuk jemi me gjigante ne realitet te pakte te jemi me zemer dhe kurre mos harroni se kush jemi o shiptare kurre kurre

  RispondiElimina
 39. Te me falni por mendoj se ju te tere jeni te semure nga nazionalizmi...perveç atij vellaut arberesh qe me sa lexova eshte me i ekuilibruari nder ju qe shkruani.
  Si mundeni te pohoni dhe te mbroni gjera te tilla..hieroglifet egjiptiane vijne nga shqipja.Anglezet jane shqiptare, amerikanet jane shqiptare sepse amerikanet jane angleze qe jane shqiptare...nese ju i referoheni faktit qe ne vijme nga karpatet, sepse iliret ishin nje fis migrator si shume fise te europes qendrore te atehershme atehere e kini me te lehte te thoni se austolopitecus afarensis (majmuni qe na dha jeten!!) ishte shqiptar dhe keshtu mbledhim mendjen te gjithe se gjithe bota e ka origjinen nga ne. ju lutem, une jam shqiptare dhe kam lindur ne Durres, nje nga qytetet me antike te mesdheut. Une e dua vendin tim me gjithe shpirt por nuk mundem te pohoj gjera qe nuk jane te vertetuara me metoden shkencore..ne vend qe te humbim kohe, energji dhe te behemi qesharake me keto gjera..te cilat tregojne sa te semure dhe frustrati jemi..kapemi pas nje te kaluare te lavdishme se per te tashmen eshte te vesh duart ne koke..ne duhet te ngrihemi si vend, si komb, si shtet dhe te bejme ate qe ben cdo shtet..te financoje universitetet, kerkimin shkencor,te mos lejoje ndertime vend e pa vend ne zona arkeologjike, dhe me pas, modestisht ti themi botes se nga vijme dhe sidomos se kush jemi tani..
  Ju qe shkruani duhet te dini se ne ne shqiperi kemi aq pak deshmi arkeologjike ne krahasim me ato qe ka greqia, italia ose vende te tjera te mesdheut...kemi qene te ndritur njesoj si ato vende..por me siguri nuk kemi meriten e qyteterimit te botes se tere. Mos u beni si ato grate e lagjes qe bejne thashetheme mbi te tjeret duke thene nje mije e njeqind kur jane ato te kredhura ne injorancen e tyre dhe plasin nga inati..
  Potevo scrivere anche in italiano, ma amo molto la mia antica lingua..spero solo che il fratello arberesh capisca ciò che ho scritto.

  Pershendetje te gjitheve

  ilira
  ilira

  RispondiElimina
 40. http://it.wikipedia.org/wiki/Albany_(New_York)

  Me sa kini mundesi te me ndihmoni per ta kuptuar me mire kete qe eshte shkruar ketu dhe sa eshte e vertete ? Flm Genti

  RispondiElimina
 41. Kush tha qe Shqiperia ska deshmi arkeologjike . Duhet te jesh e verber te besh nje deklerate te tille. Shqiperia renditet e dyta ne Europe pas Italise per gjetjet arkeologjike , gjithnje duke ju referuar madhesise territoriale te saj.
  Me sa shoh ti vuan nga ndjenja e inferioritetit , por kete gje duhet ta mbash per vete dhe mos perziesh te tjeret me ndjenjen qe te sundon ty.

  RispondiElimina
 42. Elton vazhdo lum djali me punen q e ke nisur e mos ja var ketyre pseudo arberesheve , pasi te jesh i bindur qe skane asgje te perbashket me ta.
  Do jete ndonje kelysh serbi ose greku qe di me fole dhe shqip.

  RispondiElimina
 43. La lingua rumena, è stata scritta ( documentata) nell XV secolo d.C. gli famosi AZTECHI ,popolo antichissimo del Messico, non usava la scrittura.E comunque,nessuno puo negare la loro storia e la loro cultura.

  RispondiElimina
 44. Gli slavi sono arrivati per la prima volta nell VII secolo d.C. Gli sloveni e i croati dalla Polonia, i serbi dalla Russia, i macedoni dalla Bulgaria(assieme ai bulgari,sono di origine mongola,poi slavizzati) nelle terre illiriche.Dunque, gli greci ,il regno del Alessandro Magno, lo chiamavano"barbaro",cioè diversi dai greci.ALESSANDRO non era greco,non era slavo,non era bulgaro-macedone,era un rè illiro. Il suo nome in albanese(geghe) fa perfetamente cosi: A-a, k(a) LE-le,lind(ur) S-s(i) ANDER-anderr(enderr). ALESANDER (Leka i Madh, il Grande Leka).Salutti a tutti gli albanesi.Viva l'ALBANIA etnica(400,000 mila km 2 la superfice illirica) ,MALESIA E MADHE,ILIRIDA,çAMERIA ,EPIRI !!!!!!!!!!

  RispondiElimina
 45. Sa ti thom disa "shqiptareve" qe keshën kohen aqe te tepert sa per te shkarravitur kodra pas bregut ne logun e gluhës dhe dhèut ton.
  Nji "vëlla" tone/jon/yn kútu , fatekeqesisht gjisem-shqipshkrues dhe i lën-mendimdhenes, shkrepi qe "te thomi qe majmuni ishte shqiptar dhe keshtu mbledhimm mendjenë".Po, jam ne nji ze me kët klajm, por vetem me nje ndrishim t'vogëlë "kah ai mujmun ka rjedh vetem n'i shqiptar".
  I'a thom ketë ketij "shqiptari",pasardhes i vetem i nji majmuni te vetëm me origjinë njerezore, sepse nukë ka idene me te vogelë se çish shkkruanë Nermin Vlora.
  Ç'isht duke thënë Authorja Zoti "shqipomun"?
  Keta tipa, edhe nese ju dini 100 % reth nji fushe te cak, keta gjithmonë dine dicka me shumë se ju.

  RispondiElimina
 46. ka ardhur koha qe e drejta te dali. shpresojme.
  gjithe historine e vet shqiptari ka derdh gjak, jo vetem per token e vet por edhe per greqine e italine..si ka mundessi?!kemi qene dhe jemi me te zgjutet dhe me te fortet e botes.. dhe bota kete e di, dhe nga kjo ka pasur dhe vazhdon te kete gjitmone fryke dhe prandaj mcef te kalumen. per te marre vesh (kush nuk e di) sa te afte dhe umane kemi qene, mjafton te rishikohen luftrat dhe miresite qe kemi bere: nga arvanitet, (ne greqi?), i madhi gergj kastrioti, arbereshet me garibaldin (ne itali) dhe umaniteti per italianet ne shqiperi: per cfer intresi???? jemi popull me gjak dhe me zemer.. pra umane.... me thoni nje razze tjeter qe eshte!! ju lutem te gjitheve te nxjerrim te verteten.jemi superiore te botes. complimente ELTON. edi Tirona.. IT

  RispondiElimina
 47. Ne rradhe te par ju pershendes per interesin tuaj per gjuhen shqipe , debatet jan te pa shmangshme nder shqiptar ..... jemi popudhi me i vjeter ne badhkan e jo vetem , ne ato troje qe fatkeqsisht u reduktuam her si pushtues ne antikitet e her te pushtuar me von .... e eshte qesharake qe dikush thot qe gjuha jon eshte , apo s"eshte , sjemi ne shqiptaret qe themi kemi qene e kemi pase kufit nga - e deri jan fqinjet e hershem qe e din ke kishin ne kufi ,e me von pushtuesit sdhav edhe se su pelqen te tregojn qe trojet e kujt pushtuan dhe ke shperngulen nga trojet e tyre, nje popudh qe me ardhjen e ketij pushtuesit rrezikuam zhdukjen e plot si komb e jo vec te gjuhes ton te vjeter ,,, ska popudh e kultur pa gjuhe te folur pamvarsisht c"shkronja perdor ta shkruaj gjuhen e vet , eshte fakt qe.... ne rajonin e badhkanit ku kan jetuar iliret ka lulezuar qytetrimi me i lulezuar i kohes ... nuk e besoj qe mund te ket njeri qe thot qe skan ndikim iliret e ata skan pase gjuhen e tyre e ajo gjuhe nuk eshte trashiguar nga pasardhesit qe jemi ne shqiptaret meqene se ne truadhin ku flitet gjuha shqipe askush s"ka shkruar qe ka pase spostime tersore popudhsie . Gjuha shqipe ne tersi nuk ka dadhime te medha ndermjet dy djalekteve kryesore GEGENISHT-TOSKERISHT por jo pa qedhim theksova pushtuesit , dihet qe cdo pushtues qedhimit ja arrin kur fshin kulturen gjuhen kujtesen e te kaluars te nje popudhi ate e tregojn vet pushtuesit........ e dim qe memedheu yne deri kur ka qen i pushtuar e nga cilet ..... kush tregonte qe ne jemi grek-sdhav-nomad ... nga eshte ai c"presim nga ata...ju lutem vazhdoni te kerkoni per gjuhen tone antike aqe sa vet popudhi iliro-shqiptare. Me respekt per cdo kerkues Tanazi nga kelmendi.

  RispondiElimina
 48. Vellau arberesh esht arberesh dhe jo grek apo serb.. e gjithe qeshtja e gjuhes shqipe esht interesante megjithate duhet njefare kujdesi deri sa te kete nje konfirmim te plote.. per sa i pket venjes ne pyetje se mos vellai arberesh mos esht serb apo grek sepse tha qe te ket shqiptare musliman aty bashkohem me te edhe un qe jam shqiptare e le ne shqiperi.. imponim i fese muslimane ishte per te shkaterru etnine shqiptare.. pse te njejten kerkes turku nuk ja beri grekut e serbit? sepse Gjergj Kastrioti i luftoj turqit dhe i nenuli ne momentin e tyre te arte dhe ato me pas u munduan te shkaterronin identiten shqiptare ne ballkan,dhe dihet qe ne ate kohe per ma shume feja ishte element uniteti mes njerezve te te njejtit tradicion kulturor. Aty shfryhet inati qe vllai arberesh ka per ato qe ndryshun fene e zakonet shqiptare sepse duhet te pranojme se keto njerez mas nderrimit preferonin te thirreshin turq e jo ma shqiptare. Kur ra perandorija turke ateher u kujtuan se jane shqiptare ( e mes tyre ka shume jo shqiptare qe kishin ardhe me pushtimin turk e ishin stabilizu ne trojet tona).. Kur vellai arberesh thot si ka mundesi qe te ket shqiptare musliman e permend Kosoven ka te drejte sepse vete kosovart deri pak vite me pare duke ju referu shqipatere te tjere kosovar po katolik nuk i qunin shqiptare po latin. Domethene shqiptaret ne toke te tyne-per kete shqiperi qe shum po dona me mbrojte- nuk i therritshin shqiptare. Kur serbi shkjau duke dit kete fakt u mundu ta perdorte si shfajsim per luften ne kosove duke thane qe kosova asht serbi dhe se pjesa kosovare ne te vertet asht turke. Ne nje fare menyre kishte te drejte dhe vetem ateher pjesa derrmuse kosovare u kujtu per vellezerit katolik e nuk tha ma qe jan latin por shqiptare. Kur serbi donte te merrte kosoven ka dashe te prishin kishat katolike te Janjeves sepse ato jane prova qe kosova nuk asht serbi por shqiperi, ashtu si shum kisha katolike gjate shekujve jan shnderru ne kisha ortodokse por ne themelle ato jan deshmija qe serbi ka ardhe je i ka gjet ato kisha e nuk i ka ndertu. Elton te keshilloj te informofesh per nje albanolog te mirfillte e patriot i madh qe vjen nga kjo toke qe po te tham: At Shtjefen Gjeqovi. Nje dije e vertet per shqiperine e per shqipen, kete gjuhe te bukur vjen duke u informu per historine. Edhe un mendoj se shum te pa thana ka persa i perket historise se lasht te ketij vendi e populli e veqanerisht kesaj gjuhe por mos fyni asnji arberesh edhe pse per momentin nuk ju qelqen se qfare shkrun sepse ato jane prova qe ne kete toke pa pase shqiptare e asht fol shqip. Kush ma mir se ato e fakti qe nder shekuj kan ruajtur gjuhen mund ta vertetoj kete e te hedhi posht qdo palaqollek qe mund te thone serbo-grek per shqiparet. I lexova me shume vemendje artikujt qe ke postu ne blog e me pelqyen sepse edhe sikur te jen fantazi si thot dikush nganjehere keto fantazi e kan nje te vertete po ateher kur duken me absurde ( sepse po flasime per mijera vjet me pare e jo 100 per te pas prova konkrete si pretendojne te tjeret). E ju lutem mos te flasim per nacionalizem por per patriotizem! Shqiptaret nuk kane qen kur nacionalista (s'kemi shpall lufte popujve te tjere asnjeher) por per patriotizem sepse kemi mikpritjen si ndjenje kombetare ( fakti qe shpetuam hebrenjte gjate luftes se 2 boterore) dhe nje pjese e shpiptareve te Skenderbeut nuk iku po ndenji ne shqiperi por luftoj me armikun turk e shkja!

  P.s: po sikur te merren ne analize fjalet e gjuhes arbereshe e te analizoh? Aty kerkush nuk mund te ve ne dyshim prejardhjen e saj.
  P.s 2: Morea asht epir dhe si epir nuk ka qene helen. Epiri esht nje trung ilir. Nuk e di a mund te thuhetgreqishtja e lasht ka prejardhje ilire por qe esht interesante te kete me shum studime mbi kete gjuh esht e vertet e shpresoj te rritet interesi gjdo dite e me shume per albanologjne.
  Me respekt,Franka

  RispondiElimina
 49. Shkrimi i zotit Atmir Ilias ishte me te vertet shum interesant. Shpresoj te jexojme jo vetem komente por edhe ndonje artikull!
  Franka

  RispondiElimina
 50. Franka,
  Eshte shume më e nderlikuar sesa duket. Ndersa Sulltanet i tridhnin Eunuket per nje mbarvajtje padëm të haremit te tyre, elitat ne mesjetë trodhën gjuhën e popujve te Europës për pas mbarvajtjen e tyre për nji kohe të gjatë. Kjo është nji nga arsyet kryesore që gjuhësia ka ngelur shumë pas si shkencë, nëse mund të marrim guximin ta quajmë të tillë. Zbulimi i të vërtetava gjuhësore do të zbulonte shumë të vërteta të mëdha, sidomos shkatwrimin e qwllimshwm tw gjuhws natyrore tw tyre tw parw, të cilat do të mund të shpjegonin joaftësinë e tanishme të folëseve të atyre gjuhëve për të kapur thelbin e gjërava. Ata nuk mund ta bëjnë më nji gjë të tillë sepse janë shëndruar në Enukë.
  Po te dish që:
  1) EUNUK m. sh. vjet.
  Burrë i tredhur që ruante gratë e haremit. Eunuk.
  2) NUK pjes.
  Përdoret për të mohuar plotësisht kuptimin e
  shprehur nga një folje. Nuk vij. Nuk shkoi. Nuk
  dorëzohet. Nuk i hedh armët. Nuk ka rëndësi.

  "Nuk" nuk nxjerr vetëm etimologjinë e emrit, por edhe origjinen e etimologjise.

  RispondiElimina
 51. o eleton vazhdo ,se na kenaqe,me keto gjera,u bera kurioz dhe lezova te gjitha,kometntet je njesh,dhe ai diali nga durrsi e dha te fort,maimuni par ishte shqiptar.zoti i ruait shqiptaret kudo qe jan.

  RispondiElimina
 52. mè vjen mirè kur lexoj thèniet tuaja dhe sinqerisht njeriu mèson , po po mèson...Dua t'u them dy fjalè gjithè botès se ne shqiptarèt dimè se cilèt kemi qenè, por kèrkojmè tè dimè dhe mè shumè pèr tè plotèsuar pjesèt qè i mungojnè mozaikut...duam tè dimè atè pjesè tè historisè qè pushtuesit dhe fqinjèt e kèqinj e zhdukèn e dogjèn e copètuan apo dhe e vranè , Gjèra kèto qè tè tjerèt i dinè mirè..........Sa pèr grekèt njè gjè u them......kur tè justifikoni 500 vjet prezencè pra qè kur ra Troja e deri nè vitin 700 para Krishtit vetèm atèherè do t'u besoj........Keni ardhur nè trevat ku ndodheni vetèm 700 vjet para Krishtit dhe s'ka njè copè provè qè tè dèshmojè qè keni qenè qoftè dhe 1 orè mè parè......Ju pranuan shumè tolerantèt pellazgè sepse kjo raca jonè kèshtu èshtè gatuar, ne e ndajmè pèrgjysèm atè qè kemi me tè sapoardhurin njeri pa njeri( bèra njè krahasim shumè tè thjeshtè)....Atèherè logjika mè thotè se nuk ishte raca greke ajo qè vajti e luftoi nè Trojè, thjesht sepse nuk ishin aty ku janè sot,,,,,,,,,erdhèn vetèm 500 vjet mè vonè nga shkretètirat e Afrikès veriore pra ka diçka tè madhe qè nuk vete kètu......Pse sulltanèt e Turqisè i ndaluan me ligj gèrmimet arkeologjike nè truallin shqiptar...? Pse nuk thuhet se gjuha e Aleksandrit tè Madh ishte thjesht njè dialekt i gjuhès ilire si epirotja, dakja apo thesalja..........Do piqemi prapè, Elton gjithè tè mirat i dashur tè lumtè, shumè urime pèr kètè blog

  RispondiElimina
 53. NUK PERDHOSET FLAMURI SHQIPTAR,

  SE ME GJAK E KEMI LARE,

  E NDER SHEKUJ KRENARE,

  KEMI QENE NE TE PARE.

  ...NUK KA SERB APO TJETER,

  QE HEDH POSHTE KETE POPULL TE VJETER,

  NE JEMI E MBETEMI SHQIPETAR,

  ME KOKEN LART E KRENAR...

  FIERO DI ESSERE ALBANESE

  RispondiElimina
 54. mbrojtèsi i jugut21 agosto 2011 15:02

  jemi njè komb, kemi njè gjuhè, kemi njè shtrirje tè madhe.......illyriae dalmatiae dardaniae macedoniae thesaliae epirus.....kjo èshtè harta, kjo èshtè shtrirja kèta jemi......romakèt thoshin se alfabetin pra shkrimin nè viset ku ndodhet krahina e Lazio-s sot , e sollèn pellazgèt, po kèshtu dhe Herodoti ka thènè qè, tè shkruarèn helenèt e morèn nga pellazgèt, pèr kètè grekèt kanè 2500 vjet qè e mallkojnè.....Sa fjalè tè shqipes janè nè pèrdorim sot nga gjuha greke.....shumè, sa fjalè janè nè pèrdorim nga italishtja ..shumè . Dua t'u them se duhet ta fiksojmè nè kokè se gjuha e madhe pellazge.....pra pellazgèt hyjnorè siç thoshte Homeri, e shkruanin gjuhèn e tyre.... Kètè e dèshmojnè pèr fat tè mirè skulpturat apo gurèt e varreve tè gjetura qè nga ishulli Lemno e deri nè Etruri. Pellazgèt e shkruanin gjuhèn e tyre nga e djathta nè tè majtè. mjafton tè shkosh nè muzeun arkeologjik tè Athinès e tè kèrkosh stelen e gjetur nè Lemno apo dhe tè tjera..
  Ndèr tè tjera mè vjen inat me faktin se, nè varrin monumental tè zbuluar nè Gradishtè apo Selcè tè Poshtme tè Korçès janè zbuluar nga tanèt ndèr tè tjera edhe pllaka tè shkruara .
  Varri, nènkuptohet i pèrket patjetèr njè princi apo mbreti ilir pèr vetè faktin se nuk èshtè njè ndèrtim i thjeshtè...Tè pyesim z. Neritan Ceka se ku pèrfunduan ato pllaka tè shkruara, sepse ai ka qenè prezent nè gèrmimet aty....
  Grekèt kanè maninè qè çdo gjè antike ta konsiderojnè tè tyren, mos harroni se harxhojnè miliona euro pèr kètè . Mè thonè tè gjithè miqtè e mi shqiptarè apo tè huaj, se nuk èshtè e mundur qè njè vend si ne i ndodhur mes kulturès helene dhe asaj romane tè mos ketè lènè pas diçka...ju pèrgjigjem se jo ç'do gjè helene apo romane duket e tillè sepse duket qè nga larg se vula pellazge, ilire, epirote èshtè aty nè mes....
  Ju falemnderit

  RispondiElimina
 55. Qysh prej momentit kur soldi mori fuqine dhe deri sa ta kete ka marr cak kjo pune. Cifutet jane me te madhe histori, por e bene pasi zoteruan ca soldi. Greket i krijuan rilindasit europiane per te pas nje diell te madh ne te shkuaren kur njeriu hante njeriun. Po e ha edhe sot, cik me pak por eshte e njejte. Ne kerkojme te vertetn per historine tone. Po kujt ja kerkojme? Hajdutit?
  Hajduti kurre s'ka me e pranue, edhe sikur te ngjallesh A-le-k-zandrin e madh e ta degjojne te flasi Shqipen e pare. Do ti japin ca kallepe floriri dhe do ti mesojne anglisht me profesore private per te thene me vone qe ai ka qene alban i skoci-irlandes.

  RispondiElimina
 56. Chi fa discorsi troppo insolenti e incomprensibili è figlio di quei paesi non più albanesi (e che magari dicono ancora di esserlo, con questi risultati). Questi paesi in effetti sono ora più che latini, e rappresentano una parte di gente estrania all'ambiente arbëreshë. esse provocano un grave danno a questa minoranza, che dovrebbe distinguere chiaramente che non sono più albanesi. I casi di Cervicati,
  Mongrassano, Rota Greca, Palazzo Adriano, Mezzojuso, Gizzeria, Brindisi Montagna e altri sono esempi, che cercano di recuperare quello che ormai hanno perso da secoli rovinando le comunità ancora albanesi.

  Kerkomi te jemi bashk arbëreshët (të vërteta) e shqiptarët, e jo më tjetër që nëng janë më arbëreshë. Mirupafshim

  RispondiElimina
 57. vorrei solo precisare un "piccolo" dettaglio per il nostro "fratello" arbëresh: gli arberesh non provengono né dall'Albania meridionale e nemmeno dalla Grecia... Più che altro provengono dall'Albania del nord,perché sono persone che hanno trovato sostegno nel papa e se ne sono andati dall'Al per non stare sotto i turchi. Gli albanesi del sud (ai quali faccio parte anche io) diciamo che si sono "adeguati" al regime turco.... Nel periodo in cui se ne andarono gli arbëresh se ne andò anche la Regina (la madre di Skanderbeg).... cmq il discorso è abbastanza interessante. vorrei fare i complimenti ad elton per il blog e a tutti gli altri..... visto che la storia la fanno i storici,niente può essere del tutto oggettivo... Importante è il fatto che arbëresh e albanesi riescono a capirsi tra loro (anche se gli arbëresh usano delle parole ormai "morte") poi per quanto riguarda l'antichità dell'albanese,l'importante è che noi sappiamo (eh sì qui parlo da nazionalista) che la nostra lingua è abbastanza unica.... che ce ne frega se il mondo non ci riconosce questo "diritto" ? alla fine,non ci stanno riconoscendo diritti ancor più importanti di questo. gjithë të mirat të gjithëve :) . Paula.

  RispondiElimina
 58. Kanë jikur të arbëneshë ngahë Gegënìa në të Mesmin Mot, por atà nëng e ruojtën gljuhën se u shprishën yetç e yetç e u bënë lëtì (kish të jishtë një mbrekullì ntë se të kish mbijetuar ndonjë xërre edhe gah gljuha e atyre).

  Atà që janë të mpëledhurë bashkë dhe e kanë ruojtur gljuhën në fillim, kljënë yetëm arbëreshet toskë që jerdhën gah Çamërìa dhe të jetërat' më të jugore katunde së Elladhes ntë Kalabrì e Siqilì e andej pari.

  RispondiElimina
 59. ma non si puo usare tutta questa energia per discutere su qualcosa che faccia piu luce su la questione della nostra lingua invece di discutere su questioni oramai chiare a tosk e Geg,non c'è ombra di dubbio che negli anni son venuti di qua dal nord e sud,da illiria a epiro,da prima a dopo christo fino a gli anni novanta.. avrei molto piu piacere vedervi commentare con nuove idee. io mi ritengo un'europeo oramai e della mia terra ho solo la lingua,primitiva e pura come poche altre e sicuramente merita di essere studiata da tutti,sopratutto noi.

  RispondiElimina
 60. Uh sa i tmerron kjo gjuha shqipe keta pseudoshqiptaret apo pseudoarbereshet. Me vjen mire qe tema te tilla ndergjegjsojne e i bejne me te vetedijshem shqiptaret per prejardhjen dhe vjetersine e kombit te tyre.

  RispondiElimina
 61. Forse sono d'accordo con chi dici che ci consideriamo ormai cittadini europei ma dire soltanto che del Albania si è tenuto solo la lingua è una blasfemia.Non possiamo dimenticare le nostre tradizioni,i nostri principi (gente che si è fatta ammazzare per quella bandiera (kuq e zi)) e sopratutto la nostra storia.Sopratutto la nostra storia, è questo il fatto che mi fa più arrabbiare.

  RispondiElimina
 62. Rispondo a Paula.
  Sono anch'io un arbëreshë e conosco benissimo la storia dei miei antenati. Gli arbëreshë arrivati in Italia provenivano dall'Albania del sud e dalla Grecia. Chi afferma il contrario fa disinformazione, perché esistono le prove documentate di quanto affermato. Nella lingua arbëreshë -che non è chiaramente l'albanese standard moderno parlato oggi- le maggiori influenze provengono dal toskë e non dal gegë.

  RispondiElimina
 63. ha ragione l,anonimo sopra i albanesi del nord emigravano sopratutto a venezia,e altre citta del nord.a venezia ce il calle dei albanesi cera anche una scuola x i albanesi,la magioranza dei albanesi a venezia erano dalla regione di scutari.i veneziani avevano grande considerazione dei artigiani scutarini e x questo aprirono una scuola albaneze a venezia,a venezia ci sono molti cogniomi che somigliano a congniomi del nord albania,ma non hanno mantenuto ne lingua ne tradizioni.purtroppo!

  RispondiElimina
 64. Ciao, non conoscevo questa storia dei cognomi veneti o veneziani che somigliano ai cognomi albanesi del nord dell'Albania. In genere gli albanesi che emigravano in Italia al di fuori delle comunità arbereshe (e in maggioranza emigravano nella Repubblica di Venezia) come cognome prendevano il classico cognome "Albanese" o "Albanesi" (quest'ultimo nel nord Italia). C'è da dire che tra gli scutarini sono molto diffusi i cognomi di origine latina, quindi è normale che ci sia somiglianza con alcuni cognomi del nord Italia.

  RispondiElimina
 65. Atmir Ilias.
  Ci sono un sacco di libri spazzatura da tutte le parti. L'albanese è l'epicentro se questo dibattito perché la linguistica è stata dominata dalle teorie, molto simili con la teoria che il mondo è stato creato 4000 anni fa. Albanese non é cambita molta, perché il popolo doveva proteggere la vita tornando indietro a vivere nella magore isolazione nelle alpi. Albanese è la chiave della verità. Quasi 300 anni fa è stato un filosofo italiano che ha scritto” I latini e greci hanno preso le parole da un'altra lingua, pero non capivano il loro significato, solo hanno copiato tutte le sue parole". Credi che il linguaggio è stato creato 3000 anni fa ed era in relazione con la storia? No. La lingua non ha niente a che fare con la storia e la cultura, e ciò sui “prestiti” del albanese dalle altre lingue europee è probabilmente il contrario, perché albanese era parlato nell epicentro di tutto questo.
  Così, vi dico che nel mio dialetto Albania, Tzam, la parola per ochio è "SI". In albanese e in standard così come la parola italiana per"mettere" è "vi", soprattutto nel mio dialetto-vi-vije, e VE-Vere in Standard. Nel mio dialetto la parola per , fare è "bi, perché albanese ha una sola parola per questo, non è come l'inglese o altre lingue nuove, e nella norma è " be ", GEG" bo,ba ". Così, che cosa si fa quando “si mettere gli ochi", o “mettere-ochi-fa”? E sta per diventare una parola molto conosciuta, quella latina,VISIBILE. La relazione è molto chiara, non importa che ti piace o no. La lingue non e creata entro 100 anni, o 1000 anni, o 100.... Ho sempre avuto dubbi sul fatto che quando il Felasgoians parlavano gli altri erano ancora sulla cima degli alberi. Se volete saperne di più suquesto vi consiglio la lettura di Luigi Luca Cavalli-Sforza.

  RispondiElimina
 66. Nel nord dell'Albania c'è stata una lunga dominazione veneziana. Si chiamava Albania Veneta...

  RispondiElimina
 67. Gli scutarini che emigravano a Venezia parlavano già il veneziano e i loro nomi e cognomi erano già cognomi "veneziani", prima di arrivare a Venezia. Per questo non hanno lasciato tracce. Perché hanno perso molto presto sia l'uso della lingua albanese che i costumi albanesi.

  RispondiElimina
 68. beh una lunga dominazione no, poi i nomi e i cogniomi non penso propio,e poi non era facile conservare a quei tempi la lingua e i costumi in una republica veneziana ,un conto e su un paesino ,e un conto e a una citta come venezia di quei tempi.(cacciari) ti sembra un cogniome veneziano???

  RispondiElimina
 69. Cacciari è un cognome tipico dell'Emilia-Romagna originario della provincia di Bologna, per questo non sembra veneziano! Massimo Cacciari è nato a Venezia ma la sua famiglia non è di origine veneziana. Confermo quanto scritto dall'anonimo prima di me, gli albanesi che emigravano nel nord Italia, quasi tutti nella Repubblica di Venezia, molto raramente, ovvero praticamente mai, conservavano i loro cognomi albanesi (che poi potevano essere anche cognomi di origine latina...). I cognomi albanesi, o meglio "greco-albanesi", furono conservati solo nelle colonie arbereshe del Sud Italia, anche se vennero fortemente italianizzati. Al di fuori dei paesi arbereshe, gli albanesi quasi sempre prendevano, come ha già scritto qualcuno, il cognome Albanesi o il cognome Albanese.

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Non credo che non è rimasto niete da i arbëresh nella republican di Venezia,per esempio nel dialetto veneto ci sono delle parole che assomigliano con l'albanese (carrega=karrige piron=piruni got=gota)

   Elimina
 70. io non so cosa e vero su etruschi ne anche italiani non sanno ancora tanto e quel poco che sanno sono le tombe antiche degli etruschi ma per la lingua ancora non e tutto del chiaro ma voglio dire che un giorno su rai uno e su una programma serio parlavano dei etruschi e dove in una tomba hanno trovato dei bicchieri che vuol dire che quando c'era una morte per rispettare il defunto si beveva io non so ma anche nei giorni nostri in albania dopo il funerale si mangia e tra l' al
  tro si beve poi il cibo principale dei etruschi era pane e cipolla e sale e anche questo ci sta
  per altro abbiamo anche un detto ( buke krip e zemer)pane sale e cuore prandaj mos u habitni
  e strano che tutta sta civilta romana non hanno scoperto ancora la lingua etruscha a chi apparteneva

  RispondiElimina
 71. falenderoj shume ELTONIT pre blogun e tij, un jam nga (prej shkodre) kam pak kohe qe lezoi per historine antike shqiptare dhe habitem shume per diferencen e madhe midis atyre qe lezojne e informohe(eltonit)e disa te tjere. do tju lutesha atyre qe nuk dine te mos bejne komente idiote pa dit o me keqe pa interese ta dine,300 vjet e me shume impero romano,500 vjete turku,eshte mrekulli qe jemi qjalle. informarsi bene prima di fare dei comenti grazie....ilir da modena.

  RispondiElimina
 72. Ne gjithe shkrimet e replikuara,duket qarte e argumentuar qe shiptari eshte armik i vetvetes dhe sherbys i shkelqyer ne interesa te tjereve.Pikerisht ketu qendron dhe fatkeqesia e kesaje rrace,po te humuloshe ne historine humane shqipetare ke ne gjithe boten,kam frike se dhe Ebrejte duhet te jene rrace shqipetare,sepse kane te perbashket ,kundershtimin e nxituar te çdo argumenti te mire apo te keq,pa e analizuar ,motivi thjesht sepse duan te jete vincente idea etyre e drejt o shtrembet qofte ,per kete difekt te dyja rracat jane me te presekutuarat dhe te shperberat ne unitet,konkluzioni jane nje race. Shefi

  RispondiElimina
 73. Kujdes nga hipokrizia sllave e greke. RROFT SHQIPONJA HYJNORE. Nuk i shpeton asnje blog,YouTube Shqiptar, skllaveve dhe grekeve, i djeg fort. Nuk rri dot qeni pa hanger m... e vet. BARDHYLI

  RispondiElimina
 74. anonimo po i harron viset tjera shqiptare qe vuajn akoma nen presionin e pushtimit si qameria medvegja presheva dhe bujanovci ulqini i malit te zi dhe tetova dhe shum vende te tjera..

  RispondiElimina
 75. shifni ktu o cuna tu bo muhabet dhe diskutim pse shqiptaret flasin me shum lehtesi gjuhet e huja,,,emri AKIL= HAK + ill(illt,i hidhur)pra emri AKIL del i shpjeguar HAK I HIDHUR

  RispondiElimina
 76. nese per shqiperin nuk ka letra te shkruara si ne vende te tjera eshte se nga ato luftra vendi jon mbeti i coptuar mos harroni qe ne vitin 1990 ishim 3 milion shqipetar dhe besoj qe ne kohen pas skenderbeut mund te ishim vetem cereku i 3 miljonshit.....ato pak persona qe shkon ne shkoll meson gjuhen turke ne duhet te ndihemi krenar qe kemi arritur te mbajme gjuhen ton traditat tona vlerat per ato qe ndjejm ne si shqipetar qe jemi...e kam per te gjith shqiptarin.dhe meqepo flasim per shqiperin tone do ishte me e mira nga fillimi qe ti administrator te flisje shqip dhe jo ti shkruaje ne nje gjuh tjeter se kush do me kuptu bon gjithcka per me dit..........nga mezdhetari artur

  RispondiElimina
 77. mbrojtesi i jugut9 luglio 2013 23:25

  mos mendoni se nuk kemi patur gjuhe te shkruar. eshte, egziston.e kemi kudo e kemi para syve. shikoni guret e vjeter te varreve p.sh. ne muzeun arkeologjik te durresit.mund te jene germa te pakuptueshme, mundet por keshtu shkruanin te lashtet tane, dhe shpjegimi i tyre eshte shume i thjeshte. jane germat tona.

  RispondiElimina
 78. ho leto tutti i vostri commenti pero se legete le scriture antiche nei sassi che risalgono 400-500 ani fa avanti cristo che si trovanoi in italia grecia e albania io che sono albanese del sud e che ho amici del nord e del albania centrale li capisco bene i dialeti alora vi e facile tradure solo in una lingua albanese. Etrate in Google e cercate la lingua albanese uguale a lingua etrusca. Vedete le scrite e io che sono albanese mi e facile tradure e si capisce come lo e la letera R P e altro.Anche le scrite dei pelasgi si traduscono con la lingua ordinera albanese.Ma voglio dire PERCHE TUTTE QUESTE CONCIDENZE

  RispondiElimina
 79. UN JAM NGA TETOVA E RE PO CFAR T JET UN KAM ZEMER SHQIPE SHQIPJA JETON VETEM N TROJET TONA BALLKANIKE NE JEMI T PARET POR DUHET T BASHKOHEMI MOS JETOJM N EVROPEN E LIGET.

  RispondiElimina
 80. HISTORIA SHQIPTARE FLET VET DUHET ME U BASHKU SHIPET E BARDHA DHE T ZEZA T KUQE TA BEJM SHIPE TAMAM ASHTU Q TA KUPTOJ EVROPA E LIGET UN JAM NGA TETOVA E RE PO NESE KA NEVOJ E BEJM TETOVEN VETEM SHQIPTARIJA JO TETOVA DUHET TOLERANS SE EDHE ITALIA HISTORIN E KA BER PARA 50 VITESH PSE MOS E BEJM ENE NE AMERIKA KUR E BERI HISTORIN JU LUTEM BALLKANI DUHET JET SHQIPE SE VET VENDI ESHT KU JETON SHQIPJA ATHER LUFTONI TA BASHKOJM QE T FITOJM.PER NDRISHE DONA THUAJN N ITALI ARIVANO ILADRI ALBANESI INVECE SONO LORO LADRI PIU GRANDI

  RispondiElimina
 81. Lezova ne internet nga autore te ndrushem per shardanet dhe Po te lexoni me vemendje kuptohet shume mire se eshte nje dialekt i shqipes ndersa studiusit italiane vrasin mendien nga arrin ky alfabet sepse nuk e kuptojne gjuhen Tone edhe me greqishten e vjeter nuk ka lidhje atejere bejne perkthime kot me kot qe per nje shqiptare Jane qesharake

  RispondiElimina
  Risposte
  1. Jam ne te njejtin mendim me ty edhe une i kam lexuar gjen shume fjale shqip

   Elimina
 82. Questa volta ho commentato in italiano così legge anche vllau arbresh. Ho commentato circa un anno fa su un blog dei professori sulle pietre scritte trovate in Sardegna e li ho detto che fra un po' li do la traduzione esatta di una pietra scritta situata in Sardegna. Ho quasi finiti la traduzione della pietra scritta infatti mi manca solo una parola. La pietra su cui è scritto il contenuto si traduce perfettamente in albanese; ma loro mi dicono che io non sono all' altezza della loro professionalità. Io li ho risposto dicendo che so tradurla perché è scritta nella mia lingua madre. Uno di questi professori italiani aspetta la mia traduzione per confrontarla nel suo blog. Io non saprei se mettete la mia traduzione sul suo blog . Secondo lei Elton faccio bene o male?

  RispondiElimina